Val av köksskåp

Köksskåpen finns i flera olika bredder och djup. De många alternativen tilllåter drömmen om det perfekta köket att uppfyllas och det finns många funktionella sätta att få ett välfungerande kök oavsett storlek. Här kan du läsa mer om de olika skåpstyperna och vad du bör tänka på när du ska välja produkter att inreda ditt nya kök med.

Uverskåp

I dag finns underskåp i en lång rad olika standardbredder - från 20 cm till över 100 cm. Diskbänksskåpen är av praktiska skäl vanligtvis 60, 80 eller 100 cm breda. Du kan kombinera alla HTH:s underskåpssystem som du vill.

HTH ger dig möjlighet att leka med kökets utseende och samtidigt ta hänsyn till alla förvaringsmässiga aspekter när du inreder köket. Inreder man med lådor i underskåpen blir innehållet lättåtkomligt. Väljer man en låda som kan dras ut helt får man en optimal överblick över vad lådan innehåller. En annan fördel med lådor är att de är enkla att hålla ordning i och lätta att rengöra.

Överskåp

Överskåp kallas de skåp som är monterade på väggen. Ett lämpligt avstånd från överskåpet till köksbänken är ungefär 50 cm. Då blir det lätt att komma åt skåpets innehåll.

Överskåpen kan också fås i många olika standardbredder men de är inte lika djupa som underskåpen. Överskåpen finns i flera olika höjder vilket man kan dra nytta av när man arbetar med kökets designmässiga intryck.

Belysning kan monteras i alla HTH:s överskåp.

Individuella lösningar

HTH har skåp och moduler i så många bredder, höjder och djup i standardsortimentet att det som regel inte är något problem med att skräddarsy en lösning där köksutrymmet utnyttjas optimalt. Ta reda på vilka möjligheter som finns - det kan finnas mer förvaringsplats att vinna än vad du tror.

Högskåp

Högskåpen ger mycket förvaringsplats men tänk på att du i gengäld förlorar bänkyta.

Högskåpen kan inredas med hyllor och backar eller en variant där man drar ut hela skåpets innanmäte tillsammans med luckan. Det ger en bra överblick och man kommer lätt åt varorna.

Att bygga in ugnen eller diskmaskinen i ett högskåp är vanligt då det ger en mer naturlig arbetshöjd. Kyl- och frysskåp kan också byggas in och döljs då av en snickerilucka vilket ger en designmässigt snygg lösning. Vid inbyggnad av vitvaror är det oundvikligt att ventilationsgaller och passbitar tillkommer.

Bänkhöjd

Det är viktigt att köksbänken har en ergonomiskt riktig arbetshöjd. En bra arbetshöjd är som tumregel 10–15 cm under armbågshöjden. Om flera människor med olika längd ska använda köket så blir valet av bänkhöjd oundvikligen en kompromiss. Standardhöjden för köksbänkar är 90 cm.

Sockel

HTH:s skåp kan monteras på två olika sätt - antingen på traditionell fast sockel eller på ben vilka då döljs av en extern sockel.

En praktiskt detalj är sockellådor. Genom att bygga in en eller flera sockellådor i sockeln, på ett designmässigt snyggt sätt, så får man extra förvaringsutrymme. Tänk bara på att utrymmet i första hand bör användas för saker som inte används flera gånger om dagen, då det kan vara besvärligt att böja sig ända ner till sockeln.

Vitt minikök i romantisk och lantlig stil

Val av bänkskiva

Ta dig tid att välja den rätta bänkskivan.

Klicka här för att få råd om de olika bänkskivorna.

Model Next

Val av luckor

Valet av köksluckor har stor betydelse för stilen på ditt kök men även för dess funktionalitet.

Klicka här för att få råd om de olika köksluckorna.

Model Stockholm

Val av handtag

De handtag du väljer till lådor och skåp i köket blir pricken över i:et. Klicka för att se vilka fem saker du bör tänka på innan du väljer nya handtag till köket.

Skuffeindretning med funktionel skuffeinddeler | HTH

Lådinredning

Väl genomtänkta lådinredningar ser till att du får god överblick över innehållet. Se alla möjligheter innan du inreder dina lådor.