Kökschecklistan

Så här förbereder du dig innan du ska renovera eller skaffa ett nytt kök.

De flesta människor köper bara kök några få gånger i livet. Det är ett stort beslut och resultatet ska bli helt perfekt. Om du tycker att projektet verkar lite oöverskådligt ska du läsa vidare här. Vi har gjort en överskådlig kökschecklista som hjälper dig att hålla ordning på köksplaneringen.

Coffee ID people

Gör rätt från början

Det är inte helt fel när man säger att förberedelser är halva arbetet. Om du planerar att renovera ditt kök eller skaffa ett helt nytt är det så att ju mer du har tänkt igenom dina önskemål och behov, desto bättre blir resultatet.

Kökschecklistan ger dig en överblick över vilka saker du ska tänka på innan du börjar.

Focus | HTH
Midnattsblå | HTH

Kökschecklistan

Tio saker du ska tänka igenom när du ska planera ditt kök:

1: Hur använder du köket idag? Ska det vara annorlunda?   

2: Vad fungerar bra i ditt nuvarande kök och vad saknar du?

3: Är kökets ramar så som du vill ha dem eller ska väggar och installationer flyttas?

4: Hur stor är köksbudgeten?

5: Vilken stil ska det vara på det nya köket?

6: Hur ska kökets arbetszoner fördelas på utrymmet?

7: Hur stort är ditt behov av förvaring i köket?

8: Hur mycket bänkyta vill du ha och hur mycket underhåll är du inställd på?

9: Vilka behov av förvaring och funktion ska vitvarorna uppfylla?

10: Hur mycket av arbetet vill du stå för själv?

Behöver du hjälp?

Det är många beslut på vägen mot ditt drömkök. Det kan verka en aning oöverskådligt att komma från dröm till verklighet.

HTH:s inredningskonsulter är utbildade i att hjälpa dig med att skapa just det kök du vill ha.

Boka ett gratis designmöte och få hjälp med både stora och små köksbeslut.

Boka ett kostnadsfritt rådgivningsmöte | HTH

KOM IGÅNG MED KÖKSPLANERINGEN

Hur använder du ditt kök?

Börja med att fundera på vilken typ av kök du vill ha. Ska matlagningen stå i centrum eller ska det vara ett multifunktionellt rum som fungerar som samlingspunkt för alla familjens aktiviteter?

Dina önskemål och behov avgör vilken typ av kök du ska fundera på och hur köket ska inredas så att det matchar dina drömmar.

Focus VH7 | HTH

Vad fungerar bra för dig?

Utgå från ditt nuvarande kök när du ska börja planera det nya.

- Vad tycker du om? 
- Vad kunde vara annorlunda?
- Vad saknar du?

Det är en bra idé att skriva ned allt så att du är säker på att du inte glömmer viktiga idéer under processen.

Harmony Dark | HTH

Är ramarna på plats?

När du har tänkt igenom hur du använder ditt kök och har gjort en önskelista är du redo att fundera över om de befintliga ramarna är optimala.

Behöver en vägg tas ned för att få ett stort kök/allrum? Behöver avlopp och installationer flyttas eller är arbetszonerna redan funktionellt fördelade?

Gör en köksbudget

När köksplaneringen väl är igång är det en bra idé att göra en budget. Hur mycket får det nya köket kosta?

De allra flesta köksdrömmar kan förverkligas inom budgetens ramar. Det handlar om att hitta de lösningar som uppfyller din köksdröm, matchar din budget och samtidigt ger dig en lösning som du är nöjd med i många år framöver.

Hitta din köksdesign

Du kan hitta många bra idéer och inspiration till din köksdesign på nätet eller genom att besöka köksbutiker och läsa heminredningsmagasin. Det ger dig en bra föreställning om alla de möjligheter som finns på marknaden.

Genom att besöka din lokala HTH-butik får du en bra uppfattning om både köksinredning och köksdesign. Du kan titta och känna på alla material och få personlig rådgivning som matchar dina önskemål och behov.

Next Hvid Højglans | HTH

Bli inspirerad till din nya köksdesign i vår modellöversikt.

Experttips

Det är viktigt att hitta en design som matchar ditt sätt att använda köket på.

Tänk på hur mycket rengöring och underhåll du är inställd på. Blanka luckor ser exempelvis snabbare smutsiga ut än träytor, men båda lucktyperna är enkla att få rena.

Visste du ...

Att alla de köksinredningar du hittar i kataloger och online bara är exempel? Ditt kök anpassas efter ditt utrymme och dina önskemål.

När du får uppritat en 3D-ritning utan förpliktelser hos HTH är det mycket enklare att se hur det färdiga köket kommer att se ut hemma hos dig.

Mono | HTH GO

Använd arbetstriangeln när du inreder ditt nya kök.

Funktionell köksinredning

När ditt kök ska inredas kan du använda arbetstriangeln för att vara säker på att kökets centrala arbetszoner blir placerade så funktionellt som möjligt.

Det har nämligen betydelse var exempelvis diskmaskin och förvaring av porslin är placerade i förhållande till varandra när du arbetar i köket.

Målet är att inreda ett kök som fungerar för dig och det sätt du använder det på.

Harmony Dark | HTH

Öppna hyllor ger köket ett luftigt utseende och är perfekta att ställa upp dina snygga köksprylar i.

Planera dina förvaringsutrymmen

En del av köksplaneringen är att ta ställning till hur mycket förvaring du behöver i köket. De flesta kan inte få tillräckligt med förvaringsutrymme och som tur är finns det många möjligheter att utnyttja varenda vrå.

Tänk igenom vad det ska vara i de olika köksskåpen. Om du gärna vill ha ditt finporslin framme kan du överväga öppna hyllor eller vitrinskåp. Om du har många stora köksapparater behöver du mycket höjd mellan hyllorna i dina skåp och kanske en utdragslåda som gör det enkelt att få ut en tung degblandare.

Hur prioriterar du bänkyta?

Under planeringen av ditt nya kök ska du fundera över hur mycket bänkyta du behöver. Om du bakar mycket är det härligt att ha gott om utrymme att knåda deg och ställa bakplåtar på. Om ni är flera som ska arbeta i köket samtidigt krävs det också gott om bänkyta.

Storleken på ditt kök har en avgörande betydelse för hur mycket bänkyta du kan förfoga över och det har även ditt val av köksskåp. Högskåp upptar således bänkyta medan underskåp frigör bänkyta.

 

Val av material

Vilket material du ska välja till bänkskivan beror på dina önskemål om design och underhåll. Få goda råd och vägledning i vår bänkskiveguide innan du bestämmer dig.

Harmony Dark | HTH
Harmony Dark | HTH

Välj vitvaror som matchar dina behov

Vitvaror är en viktig del av ditt nya kök och av din vardag. Rätt vitvaror innebär en enklare vardag för dig och bidrar dessutom till att framhäva hela kökets look.

Vi har samlat våra tre bästa tips som du kan ta med i dina överväganden innan du går ut och investerar i nya vitvaror.

 

Hos HTH bestämmer du själv

Vi är alla olika och har olika önskemål, prioriteringar och behov – även när det handlar om att köpa nytt kök. Därför ger vi dig frihet att välja hur mycket du själv vill göra och vad vi ska hjälpa till med.