KÖKSINREDNING

Bra köksinredning innebär att ta hänsyn till dina önskemål och behov och samtidigt se till att det passar för köket. Vi ger konkreta tips som hjälper dig att utnyttja utrymmet och få ett bra arbetsflöde i köket.


KÖKSINDRENING I PRAKTIKEN

På HTH börjar vi helt enkelt med att undersöka hur rummet ser ut där köket ska inredas. Finns det gott om utrymme eller är det trångt? Är det smalt eller brett? Och var sitter fönster och dörrar? Detta påverkar hur köket kan inredas.

När vi känner till rummet är nästa steg att rita en köksdesign som uppfyller dina önskemål och behov.

KOSTNADSFRIA INREDNINGSFÖRSLAG

Köket är familjens mest använda rum
och ett nytt kök är en investering som
du kommer ha glädje av i många år.
Därför vill vi gärna hjälpatill med att rita ett
kostnadsfritt inredningsförslag med hänsyn till
alla dina drömmar och behov.

På HTH har vi lång erfarenhet av att rita
köksinredningar som fungerar i vardagen.
Vi har koll på de senaste trenderna
och känner till både för- och nackdelar.

Nordic Spirit Nature Oak | HTH
Focus | HTH Harmony Dark | HTH

Dina drömmar

Det kan finnas många saker på önskelistan när ditt nya kök ska inredas. Snyggare design, mer förvaring, mindre oanvända utrymmen eller kanske mer sittplatser runt bordet.

Innan du börjar med köksinredningen är det en god idé att fundera över vad du gillar med ditt befintliga kök och vad du saknar.

Gör en lista med för- och nackdelar över den nuvarande köksinredningen och ta med den i beräkningen när det nya köket ska ritas. Det säkerställer att du får dina drömmar uppfyllda.

Inred till ett bra arbetsflöde

När vi ska inreda ditt kök använder vi oss ofta av den så kallade arbetstriangeln. Det är en enkel metod för att inreda köket på ett lämpligt sätt. Vi ritar tre osynliga linjer som förbinder de viktigaste arbetszonerna: diskho, spis och kylskåp och får därmed en triangel.

Tanken är att de tre zonerna ska ligga relativt nära varandra för att skapa ett effektivt arbetsflöde som sparar tid. Du rör dig nämligen mer i detta område än något annat område i köket.

För att uppnå den mest effektiva köksinredningen är det en bra tumregel att de tre linjerna tillsammans ska mäta mellan 3,5 och 5 meter.

Kontrollera hur ditt arbetsflöde blir genom att rita linjer mellan diskho, kylskåp och spis. Är det för långt mellan zonerna kommer du att behöva gå många extra steg när du arbetar i köket.

Få arkitektparets bästä inredningsidéer

Arkitektparet Rikke och Kristoffer har inrett ett kök som är som ett allrum där det finns plats för hela storfamiljen. Hör vilka överväganden de har gjort beträffande köksinredning, design, färger och montering.

Se Rikke og Kristoffers kök

ARBETSSTATIONERNAS PLACERING

Om du inreder ditt kök med en köksö eller som ett parallellt kök är det en bra idé att tänka på var arbetsstationerna finns.

Om du har diskhon på den ena sidan och spishällen på den andra kommer du att arbeta rygg mot rygg när dessa två är placerade mittemot varandra. Men om du flyttar en av arbetsstationerna får du in mer luft och ett bättre flöde i köket.

VAR SKA DISKMASKINEN STÅ?

Du kan optimera köksinredningen genom att placera diskmaskinen nära diskbänken och soptunnan. Det gör det enkelt att slänga matrester och skölja av disken innan du ställer den i diskmaskinen.

Ställ dig också följande två frågor:
Hur tömmer du diskmaskinen? Når du de flesta lådorna och skåpen när du jobbar vid diskmaskinen eller måste du gå runt hela köket för att få saker på rätt plats?

Det är en god idé att tänka igenom var du kommer att förvara tallrikar, glas och bestick i förhållande till diskmaskinen så att arbetsflödet i köket optimeras från början.

Om köket ska inredas med en köksö eller om det är ett parallellkök kan du med fördel placera servisen ovanför och bredvid diskmaskinen. Det gör din vardag enklare.

TÄNK PÅ DITT KÖK SOM EN ARBETSPLATS

När du inreder ditt kök är det bra att tänka på köket som en arbetsplats där arbetsförhållandena givetvis ska vara de bästa.

En av de viktigaste sakerna är höjden på bänkskivan. Du kan hitta den perfekta arbetshöjden genom att mäta avståndet mellan din armbåge och ner till köksbänken. Stå framför en bänk och lyft armen i 90 graders rät vinkel över bordet. Avståndet ner till bänkskivan ska vara mellan 10–15 cm för en bra arbetsställning.

En bänkhöjd på ca 90–95 cm passar de flesta. Som tumregel är det bättre med en något för hög bänk än en som är för låg.

Montera gärna ugnen i en bra arbetshöjd så att det blir lättare för dig att ställa in och ta ut heta saker ur den.

Få et kostnadsfria inredningsförslag

Det rum som ditt kök är placerat i ger de naturliga ramarna för hur du kan inreda köket.

Bygger du helt nytt kan du rita dina egna ramar innan väggarna ställs upp. Vid en större renovering finns det möjlighet att flytta väggar och få köket anpassat efter dina önskemål och behov.

Om ramarna är fastställda från början måste köksinredningen anpassas därefter. Här kan du dra nytta av att få ett kostnadsfritt inredningsförslag utarbetat av våra inredningsexperter.

24 timers Design Service