KÖKSINREDNING

Bra köksinredning innebär att ta hänsyn till dina önskemål och behov och samtidigt se till att det passar för köket. Vi ger konkreta tips som hjälper dig att utnyttja utrymmet och få ett bra arbetsflöde i köket.

Kundecase | Rikke og Kristoffer | HTH

Köksinredning med sitt-nisch.

Dina drömmar

Det kan finnas många saker på önskelistan när ditt nya kök ska inredas. Snyggare design, mer förvaring, mindre oanvända utrymmen eller kanske mer sittplatser runt bordet.

Innan du börjar med köksinredningen är det en god idé att fundera över vad du gillar med ditt befintliga kök och vad du saknar.

Gör en lista med för- och nackdelar över den nuvarande köksinredningen och ta med den i beräkningen när det nya köket ska ritas. Det säkerställer att du får dina drömmar uppfyllda.

Ramar

Det rum som ditt kök är placerat i ger de naturliga ramarna för hur du kan inreda köket.

Bygger du helt nytt kan du rita dina egna ramar innan väggarna ställs upp. Vid en större renovering finns det möjlighet att flytta väggar och få köket anpassat efter dina önskemål och behov.

Om ramarna är fastställda från början måste köksinredningen anpassas därefter. Här kan du dra nytta av att få ett kostnadsfritt inredningsförslag utarbetat av våra inredningsexperter.

Next Hvid | HTH

I-format kök i modellen Next Vit.

Køkkenindretning med arbejdstrekanten | HTH

Kontrollera hur ditt arbetsflöde blir genom att rita linjer mellan diskho, kylskåp och spis. Är det för långt mellan zonerna kommer du att behöva gå många extra steg när du arbetar i köket.

Inred till ett bra arbetsflöde

När vi ska inreda ditt kök använder vi oss ofta av den så kallade arbetstriangeln. Det är en enkel metod för att inreda köket på ett lämpligt sätt. Vi ritar tre osynliga linjer som förbinder de viktigaste arbetszonerna: diskho, spis och kylskåp och får därmed en triangel.

Tanken är att de tre zonerna ska ligga relativt nära varandra för att skapa ett effektivt arbetsflöde som sparar tid. Du rör dig nämligen mer i detta område än något annat område i köket.

För att uppnå den mest effektiva köksinredningen är det en bra tumregel att de tre linjerna tillsammans ska mäta mellan 3,5 och 5 meter.

Köksinredning i praktiken

På HTH börjar vi helt enkelt med att undersöka hur rummet ser ut där köket ska inredas. Finns det gott om utrymme eller är det trångt? Är det smalt eller brett? Och var sitter fönster och dörrar? Detta påverkar hur köket kan inredas.

När vi känner till rummet är nästa steg att rita en köksdesign som uppfyller dina önskemål och behov.

 

De 6 grundformerna

De finns sex grundformer som täcker de flesta kök. Du kan utgå från den form som mest liknar ditt kök och få tips på hur du bäst inreder köket.

Tendens | HTH
Harmony Dark | HTH

Inredning med köksö i modellen Harmony Dark.

Kök med köksö

Ett kök med en köksö är en typ av köksinredning som många väljer för öppna kök.

Köksön delar upp rummet och ger extra arbets- och förvaringsutrymme. Du kan välja om köksön ska innehålla en eller två arbetszoner när du tillämpar arbetstriangeln i köksinredningen. Läs mer om inredning med köksö.

Parallellkök

Ett tvåsidigt kök eller ett parallellkök är en bra lösning för ett avlångt rum och för genomgångsrum.

Lösningen ger gott om plats för matlagning och består av två bra arbetszoner vända mot varandra. När du inreder ditt parallellkök kan diskho, spis och kylskåp placeras så att arbetstriangeln blir optimal.

Focus Veneer | HTH
Stockholm | HTH

Vinkelkök i modellen Stockholm.

Vinkelkök

Vinkelköket kallas också ett L-kök och kan inredas så att de enskilda arbetszonerna i arbetstriangeln förbinds på bästa möjliga sätt.

Ofta tillåter vinkelköket ett matbord i kökets motsatta vinkel och förvandlar därmed köket till en matplats.

U-format kök

Om du har ett stort kök kan du inreda det som ett U-format kök.

Då får du gott om förvaringsutrymme och bordsplats. Se till att det inte blir för stora avstånd mellan de tre arbetszonerna – diskho, spis och kylskåp – eftersom du då kommer att slösa energi på att röra dig mellan dem.

Art | HTH

U-format kök i modellen Art.

I-format kök

För små rum är ett I-format kök en bra lösning.

I det I-formade köket är det viktigt att ha lämpligt avstånd mellan diskho, spis och kylskåp för att säkerställa ett bra arbetsflöde och tillräckligt med bordsutrymme. Här sträcker sig arbetszonerna bortom varandra och de osynliga linjerna mellan dessa bildar inte en triangel.

G-format kök

Ett G-format kök kräver gott om utrymme och är en ganska ovanlig köksform.

I ett öppet rum hjälper G-formen till att avgränsa köksområdet på ett tydligt sätt och ger plats för tre perfekt placerade arbetszoner. Om du vill ha integrerade sittplatser är det ofta möjligt i ett G-format kök.

Kostnadsfria inredningsförslag

Köket är familjens mest använda rum och ett nytt kök är en investering som du kommer ha glädje av i många år. Därför vill vi gärna hjälpa till med att rita ett kostnadsfritt inredningsförslag med hänsyn till alla dina drömmar och behov.

På HTH har vi lång erfarenhet av att rita köksinredningar som fungerar i vardagen. Vi har koll på de senaste trenderna och känner till både för- och nackdelar.

Boka ett kostnadsfritt rådgivningsmöte | HTH