Bruksanvisning

Bruksanvisning

Välkommen till HTHs manual för ritprogrammet SmartDesigner. Vi har delat in manualen i sektioner så att du snabbt och enkelt ska kunna hitta det du letar efter.

Hittar du inte svaret på din fråga? Vår kundtjänst hjälper dig gärna.

HTH SmartDesigner

 


Kom igång

Hur ändrar jag rumsstorlek / Hur lägger jag in mina köksmått?

Du kan klicka och dra väggarna in och ut eller ändra rummets grundform genom att välja ”Former” i vänstermenyn. Du kan också skriva in måtten direkt i ritningen.

Hur zoomar jag in en del av min ritning?

Zooma in och ut genom att använda plus- och minussymbolerna till höger om ritningen.

Hur lägger jag till en produkt på min ritning?

För att lägga till en produkt på ritningen väljer du den i menyn till vänster och drar den till ritningen.

Hur lägger jag till fönster?

Du kan lägga till ett fönster på din ritning genom att välja en fönstertyp i menyn till vänster under ”Fönster”, dra det till ritningen och sätta in det på önskad vägg. Du kan ändra fönstrets storlek bland de ”Egenskaper” som dyker upp när du har placerat fönstret.

Hur lägger jag till en dörr?

Du kan lägga till en dörr på din ritning genom att välja en dörrtyp i menyn till vänster under ”Dörrar”, dra den in på ritningen och sätta in den på önskad vägg. Du kan ändra dörrens storlek bland de ”Egenskaper” som dyker upp när du har placerat dörren.

Hur gör jag om jag har egna vitvaror?

Välj den apparat i kategorin ”Vitvaror” som påminner mest om din egen och dra den till ritningen som platshållare.

Går det att köpa de vitvaror jag lägger till på ritningen?

Apparaterna kan beställas i butiken.

Hur lägger jag till bänkskivor? / Går det att se vilka bänkskivor som finns?

Det är enkelt. Klicka bara på Kategorier > Köksskåp > Bänkskivor. Här kan du se alla tillgängliga bänkskivor.

Hur hittar jag en viss produkt?

Om du vet vilken produkt du letar efter kan du använda sökfunktionen högst upp till vänster i SmartDesigner. Ange produktkoden för bästa resultat.

Går det att lägga till produkter från andra modeller i min ritning?

HTHs SmartDesigner innehåller bara produkter från Gör det själv HTH. Om du planerar ett kök med andra modeller och produkter från HTH föreslår vi att du väljer några liknande produkter i SmartDesigner och samarbetar med din lokala HTH-butik för att få en design med de produkter du önskar. Du kan hitta din lokala butik här.

Jag råkade göra fel, kan jag ångra mig?

Det är enkelt att ångra din senaste ändring. Klicka bara på pilen i toppmenyn till höger eller använd kortkommandot cmd+z på Mac eller ctrl+z på PC.

Hur raderar jag ett projekt?

För att radera ett projekt klickar du bara på ”Öppna ett befintligt projekt” på startskärmen i verktyget. När projekten har hämtats ser du en papperskorgsikon i det nedre högra hörnet bredvid varje projekt. Klicka på den för att radera den valda ritningen.

Hur tar jag en bild av min köksritning?

Klicka på kameraikonen i menyn uppe till höger. När ”Ta en bild” visas kan du rotera kameravinkeln genom att klicka och dra till höger eller vänster. Bilden tas ur din avatars synvinkel och du kan också flytta runt henne – det är bara att klicka och dra.

Kan jag få ett pris på mitt kök?

Priset på köket du ritar beräknas i SmartDesigner (till höger om ritningen) och uppdateras när du gör ändringar i din ritning. För att få ett korrekt pris ska du spara projektet på ditt konto i Mitt HTH. Dela ritningen med en butik eller ta med en utskrift till butiken, så tar de fram en uppdaterad offert åt dig.

Hur skriver jag ut min ritning?

Gå till ”Min sammanfattning” i SmartDesigner. Till höger hittar du knappen ”Skriv ut”. Klicka på den för att skriva ut ritningen och detaljerna från ditt sparade projekt.

Hur växlar jag mellan 2D och 3D?

Medan du arbetar med att designa din lösning kan du se din ritning i både 2D och 3D. Växla mellan de båda visningslägena genom att klicka på 2D- eller 3D-knappen mitt i fönstret till höger.

Jag fick felmeddelandet att min ritning inte längre är uppdaterad. Ska jag fortsätta?

Ja. Om du nyligen har gjort ändringar i din ritning med HTHs SmartDesigner ska du logga in och klicka på Spara ritning under ”Min sammanställning”. Då skickas den senaste informationen om din ritning till Mina ritningar under Mitt HTH.

Hur gör jag för att se mitt kök ur olika vinklar?

Medan du arbetar med att designa din lösning kan du se din ritning i både 2D och 3D. Zooma in och ut genom att skrolla med musen eller klicka på + och - mitt i fönstret till höger.

Hur lägger jag till vitvaror till min köksritning?

Du hittar vitvaror genom att klicka på kategorin ”Vitvaror” i menyn till vänster. När du har hittat det du letar efter kan du dra det till rätt ställe i rummet.

Varför skiljer sig butikens pris från priset i SmartDesigner?

Priset i SmartDesigner är detsamma som i tryckta kataloger och prislistor, men ibland har vi specialerbjudanden i butikerna och därför kan priset variera lite. Du kan dock alltid köpa till det lägsta priset.

Varför läggs inte alla produkter till i min beställningslista?

Några av produkterna i verktyget finns bara med för att hjälpa dig planera. Verktyget innehåller hela HTHs Gör det själv-sortiment, men vi har också lagt till andra produkter för att underlätta din planering om du vill ha en apparat eller bänkskiva som inte ingår i Gör det själv-sortimentet. Du kan rådgöra med din lokala HTH-butik om vilka produkter som passar din lösning. I verktyget finns också dekorativa element (t.ex. möbler och blommor). De hjälper dig att göra din ritning mer personlig, men de är bara för designändamålet.

Hur byter jag språk?

HTHs SmartDesigner finns på både svenska och engelska. Du kan ändra språk i inställningarna genom att klicka på kugghjulssymbolen i toppmenyn till höger.

Jag vill gärna använda brittiska mått. Kan jag ändra det?

Ja, du kan ändra det i inställningarna genom att klicka på kugghjulssymbolen i toppmenyn till höger.

Hur ändrar jag takhöjden på min ritning?

Du kan ändra takhöjd genom att klicka på ”Nivåinställningar” i menyn till vänster och justera ”Takhöjd” genom att skriva in ett tal i fältet eller använda +/-.

Hur fungerar den automatiska designhjälpen?

Designhjälpen bygger på professionella regler för köksdesign och räknar ut layoutförslag utifrån dessa.

Kan jag ta bort avataren?

Om du zoomar in försvinner avataren.

Hur använder jag ”Hitta en referens” för att söka efter en produkt?

Om du har ett produktnummer kan du använda sökrutan högst upp i menyn till vänster för att söka efter den produkt du behöver- Tänk på att SmartDesigner bara visar produkter från Gör det själv-katalogen.

Hur ändrar jag skåpets stil eller färg?

Du kan välja stil när du påbörjar en ritning genom att klicka på den ritning du föredrar. Du kan också ändra stilen på ett skåp, eller hela ritningen, genom att klicka på ett skåp och sedan klicka på blyertspennan i den lilla menyn som dyker upp. Sedan kan du klicka på ”Stil” i menyn till vänster, titta igenom alternativen och välja den stil du vill använda. Om du vill ändra alla skåp i ritningen till den stilen klickar du på ”Hela designen” i dialogrutan.

 

Ritverktyget

Kan jag använda ritverktyget på min surfplatta?

För närvarande går det tyvärr inte att använda SmartDesigner på iPads, Androidplattor eller i smartphones. Du kan dock använda det på Windowsplattor.

Var kan jag ladda ner SmartDesigner?

HTHs SmartDesigner kan enkelt laddas ner från SmartDesigner-sidan. Dina sparade ritningar kopplas till ditt konto. Det betyder att du kan hitta dem i programmet på vilken dator som helst, förutsatt att du har loggat in på ditt Mit HTH konto.

Hur får jag hjälp att rita mitt kök? / Jag har gjort en snabb ritning, men vill gärna ha lite input.

Du kan använda live chat-funktionen på hemsidan eller kontakta en butik direkt. Du kan givetvis också tala med någon av våra experter genom att besöka din lokala butik. En lista över våra butiker hittar du  här.

Hur delar jag min ritning med en viss butik?

Klicka på knappen ”Boka ett rådgivningsmöte” i SmartDesigner eller i ”Mina ritningar”-området under Mitt konto på hemsidan för att boka ett möte med någon av våra köksexperter. De får då din ritning och produktlista så att de är förberedda på att prata med dig om din design. Du kan också använda live chat-funktionen.

 

Planering

Hur planerar jag mitt kök?

Här kan du hitta användbar information om hur du planerar ditt kök . Du ska använda måtten på ditt rum, ladda ner vår SmartDesigner och använda verktyget till att rita och få planeringsförslag för ditt kök.

Hur lång tid tar planeringen normalt?

Du kan få automatiska designförslag på bara några sekunder om du lägger in dina mått.

Jag har angett fel e-postadress. Kan jag ändra den?

För närvarande kan du inte ändra din e-postadress på webbplatsen. Vårt förslag är att du skapar ett nytt konto med den nya e-postadressen. Vi ber om ursäkt för besväret och jobbar på en lösning!

Vad behöver jag veta innan jag sätter igång?

Innan du börjar behöver du ha måtten på ditt rum och en känsla för vilken stil du är ute efter.

Kan jag få hjälp att måla köket?

Använd funktionerna Hitta butik eller Boka ett möte för att tala med någon av våra inredningskonsulter om ett hembesök.

Hur mäter jag upp mitt kök?

Du hittar anvisningar för hur du ska ta måtten  här.

 

Inköp

Hur får jag offert på köket?

I HTHs SmartDesigner kan du se priset på det kök du designar i skärmens övre högra hörn, och under "Min sammanfattning" hittar du en specificerad prislista.

 

Installation

Kan jag få hjälp att installera köket?

Kontakta din lokala HTH-butik, så kan de hjälpa dig att hitta någon som kan montera ditt kök

 

Projektadministration

Kan jag få tillbaka en tidigare version av min ritning?

Det går bara att öppna den senast sparade versionen av din ritning. För att ritningen ska sparas som ett separat projekt måste du spara den under ett nytt namn.

Hur skapar jag ett nytt projekt?

Klicka på knappen ”Nytt” i HTHs SmartDesigner för att skapa ett nytt projekt och börja designa ditt kök direkt. Om du vill spara ett nytt projekt medan du har ett annat projekt öppet klickar du på ”+”-tecknet i menyn i det övre högra hörnet, precis bredvid spara-knappen. Du uppmanas att spara ditt befintliga projekt innan du skapar ett nytt, så du behöver inte vara rädd för att förlora de ändringar du redan har gjort.

Var hittar jag mina sparade projekt?

Dina sparade projekt är knutna till ditt Mitt HTH-konto. Det betyder att du kan komma åt dem från vilken dator som helst som har SmartDesigner installerat. Det enda du behöver göra är att logga in med dina kontouppgifter och klicka på ”Öppna” för att se en lista över dina sparade projekt. Köksprojekt, badrumsprojekt och garderobsprojekt tillhör olika ritverktyg, så om du inte hittar din ritning bör du kontrollera att du har rätt verktyg öppet. Själva SmartDesigner kan hämtas här.

Hur döper jag om mitt projekt?

Det går inte att döpa om ett projekt när du väl har skapat det. Men du kan spara projektet med ett annat namn genom att klicka på Spara. Då sparas en ny version av din ritning med det namn du vill använda.

Hur kan jag skriva ut ritningen ur olika vinklar?

Klicka på kameraikonen i menyn upptill till höger. När ”Ta en bild” visas kan du rotera kameravinkeln genom att klicka och dra till höger eller vänster. Bilden tas ur din avatars synvinkel och du kan också flytta runt henne – det är bara att klicka och dra.

 

Kontoadministration

Hur skapar jag ett nytt konto?

Du blir ombedd att skapa ett nytt HTH-konto första gången du ska spara en ritning. Det är enkelt att skapa ett direkt i SmartDesigner. Kontrollera att din e-postadress är korrekt innan du fortsätter, för du kan inte ändra den när du har skapat kontot.

Jag har glömt mitt lösenord.

Du kan återställa ditt lösenord genom att gå in på hth.se och klicka på länken ”Glömt lösenord”. Då återställs ditt lösenord till SmartDesigner och Mitt HTH.

Kan jag logga in med mitt HTH-konto?

Ja. Om du redan har ett konto på Mitt HTH kan du använda samma inloggningsuppgifter i SmartDesigner.

Hur fungerar Mitt HTH-kontot?

Ditt konto skapas både på HTHs webbplats och under Mitt HTH i SmartDesigner. Kontot ger dig åtkomst till ett projektområde på HTHs webbplats och till alla HTHs ritverktyg. Det är ett perfekt sätt att samla hela köksplaneringen på ett och samma ställe! Du kan också dela dina ritningar med en butik du själv väljer.

 

HTH-konto

Jag har glömt mitt lösenord – vad gör jag?

Du kan återställa ditt lösenord genom att gå in på hth.se och klicka på länken ”Glömt lösenord”. Då återställs ditt lösenord till SmartDesigner och Mitt HTH.

Jag har ett HTH-konto. Kan jag använda det för att logga in i SmartDesigner?

Ja, men inte om det är ett konto du skapat via Facebook. Om du loggar in med Facebook ska du logga in på Mitt HTH, gå till Inställningar och följa instruktionerna därifrån (du ska avaktivera din Facebookinloggning och skapa en vanlig inloggning).

Jag har angett fel e-postadress. Kan jag ändra den?

För närvarande kan du inte ändra din e-postadress på webbplatsen. Vårt förslag är att du skapar ett nytt konto med den nya e-postadressen. Vi beklagar besväret och jobbar på en lösning!