7 tips som skapar plats i det lilla köket

När kvadratmetrarna i köket är få gäller det att utnyttja varje litet hörn. Det finns många lösningar att välja mellan för att få ut så mycket som möjligt av ditt kök. Vi har bett inredare från några av våra butiker att dela med sig av sina bästa tips för att du ska få ut så mycket som möjligt av ditt nya kök.

Enkla linjer och modern och funktionell köksdesign

Misströsta inte om du bara har några få kvadratmeter att inreda köket på. Ett litet kök kan nämligen också vara både praktiskt och funktionellt. Inredningen och hur man utnyttjar utrymmet spelar dock en väsentlig roll i det lilla köket.

Även om du bara har lite utrymme är det viktigt att du prioriterar att skapa mycket förvaringsytor i köket. Små kök har ofta bara lite bänkyta och därför är det en fördel att inte ha för mycket stående på köksbänken.

Köksinredningen i ett litet rum bör planeras noga så att du får ut så mycket som möjligt av ditt nya kök. Tänk vertikalt framför horisontellt för att utnyttja utrymmet mellan golv och tak – ända från sockellådor till skåp under taket där du kan förvara sådant som du inte använder så ofta. På så sätt tar du inte upp för mycket av golvytan.

Sist men inte minst kan det vara en fördel att välja en ljus köksdesign samt att måla köksväggarna i en ljus färg. Ljusa nyanser och färger får rummet att se större ut

Utnyttja höjden i rummet, exempelvis genom att välja extra höga skåpselement som överskåp eller genom att bygga flera skåp ovanpå varandra. Det ger dig extra förvaringsplats och du utnyttjar ytor som annars inte används. Längst upp kan du förvara den köksutrustning som du inte använder så ofta.

Sockellådor är ett annat bra sätt att utnyttja kökets ytor på. De är fantastiskt rymliga och du får lätt plats med flera av dem.

Kompakt köksdesign är en annan lösning, som innebär att man samlar hela köket på en vägg. Skåp, arbetsstationer och vitvaror. Det ger rena linjer, skapar lugn och ro och får ditt kök att verka större. Lösningen är perfekt när utrymmet är begränsat, men fungerar lika bra i större rum.

Lådor med fullt utdrag gör det enkelt att hitta sakerna du förvarar i skåpet, även om det du letar efter står längst in. Med lådor blir det dessutom enklare att organisera och skapa en överblick över vad du har i skåpet. Du kan även välja fullt utdrag till höga skåp.

Låga överskåp som öppnas uppåt är praktiska om du vill ha så många indelningsfack som möjligt för förvaring av din köksutrustning. Du kan till exempel välja tre låga skåp istället för ett stort. Det är både en annorlunda och snygg designlösning.

Ytornas färger har inte bara stor betydelse för ditt köks estetiska uttryck. De påverkar även uppfattningen av rummet. Det kan vara bra att satsa på ljusa element eftersom de får små rum att verka större. Mörka element är bra för att skapa kontraster och balans. Ett smalt rum verkar exempelvis bredare om man placerar mörka element i ena änden av rummet.

I ett mindre kök måste man vara beredd att prioritera och hitta kompromisser. Diskbänken är till exempel en arbetsplats. Om du väljer en för liten diskbänk kommer det snabbt att bli en källa till irritation och du måste hela tiden torka av vatten runt diskhon.

Inred ditt kök så att det fungerar för dig. Oavsett hur stort, skevt eller speciellt ditt kök är finns det smarta lösningar som uppfyller dina drömmar.

Kategori: Nytt kök Tags: Kök