Så får du en matplats för två

I ett litet kök kan det vara svårt att få plats med bord och stolar. Men det är inte omöjligt. Med lite extra fantasi går det i nio fall av tio att skapa en mysig matplats för två. Det kräver kanske ett par kompromisser, men när du sitter i ditt kök med frukostkaffet kommer du att tycka att det är värt det.

Vitt minimalism och naturlig enkelhet från HTH

Så inreder du

En av de saker som du kan göra är att använda höjden i ditt kök och låta dina skåp gå hela vägen upp till taket. Då utnyttjar du dina få kvadratmetrar på bästa möjliga sätt och slipper använda hela golvytan till element. Du kan även fundera på om du kan minska djupet på dina bänkskivor – det är långtifrån alla bänkskivor i köket som behöver vara mer än 60 centimeter djupa för att fungera.

Det kan även vara en bra idé att samla ihop köket så mycket som möjligt, t.ex. genom att bara använda en av kökets fyra väggar till skåp. I ett långsmalt kök kan du skapa extra plats genom att inreda en matplats på den andra sidan med ett litet bord och två stolar – och om köket är väldigt smalt kan du istället sätta upp ett bord som hänger på väggen och skjuta in två stolar under.

Tänk alternativt

När du monterar ditt kök på bara en eller två väggar för att skapa plats för det eftertraktade bordet kan du uppleva att du får lite mindre skåp- och lådplats än du har nu. Men det finns en lösning på det också. På dina fria väggar kan du t.ex. hänga grytor och stekpannor på en stång eller krok eller sätta upp hyllor till det du använder mest. Det ger en mysig känsla och en överblick som gör att du har dina viktigaste saker inom räckhåll. Du kan även utnyttja det roliga hålrummet i ditt kök till extra hyllor eller använda en liten slagbänk med förvaringsplats istället för två stolar.

Kategori: Nytt kök