Belysning i kök

Mono | HTH GO

/ BELYSNING I KÖK

Köksbelysningen är avgörande för funktionalitet och stämning. Därför är det flera saker du bör vara uppmärksam på när du väljer belysning i köket.   


 

/ 3 TYPER AV BELYSNING I KÖK

Det finns tre typer av ljus som bör lysa upp köket så att köksbelysningen blir optimal: Det allmänna ljuset samt arbets- och stämningsljus. 

/ DET ALLMÄNNA LJUSET

Den allmänna köksbelysningen ser till att kökets alla hörn kan belysas. Det är praktisk belysning i köket som vanligtvis är placerat i taket. En bra taklampa i köket gör att du lättare kan se vad du har i skåp och lådor, och det hjälper dig även när du städar så att du inte missar någon smuts. 

/ ARBETSLJUS

Ett bra arbetsljus är oumbärligt för en bra belysning i köket. Det ska vara lagom skarpt när du skär grönsaker och förbereder kött. 

Arbetsljuset ska ge rätt färgtemperatur och färgåtergivning så att funktionaliteten kommer främst. Arbetsljus består ofta av köksbelysning under skåp eller taklampor för kök över bänken där de kan lysa upp arbetsytan ordentligt. 

/STÄMNINGSLJUS

Ett mjukt stämningsljus ger köket karaktär och är perfekt till mysiga stunder. Med en dimmer kan du förvandla arbetsljus till ett behagligt stämningsljus.

Släpp loss kreativiteten när du ska välja stämningsljus till köket. Välj exempelvis Display ID, som består av kökselement med inbyggt ljus. Det ger en fantastisk köksbelysning med vackert ljus och en mysig stämning. 


 

Enkelt och öppent kök med rena linjer

/ LED-BELYSNING

LED-belysning i köket ger ett kreativt och behagligt ljus. En stor fördel med LED-ljus är också att det finns mycket pengar att spara med denna köksbelysning.

Visste du att LED-lampor drar fem gånger mindre ström än exempelvis halogenlampor? Dessutom har de också en längre livslängd. Vid genomsnittlig användning är livslängden 15 år för LED medan den bara är ungefär sex år för halogenlampor.       

     

/ TYPER AV LED

Det finns två olika typer av LED-belysning. Det finns spotlights som är riktade och det finns LED-belysning som inte är riktad. 

När du ska inreda köket kommer du förmodligen uppleva att du vill använda båda typerna till köksbelysning.

LED-belysning som inte är riktad placeras sannolikt på ställen där den inte syns, medan spotlights är enkla att se. 

Spotlights används ofta i taket eller i skåp vilket både ger en snygg effekt och en mycket praktisk funktion. 

/ KOM IHÅG ATT PROVA KÖKSLAMPOR

Ett gott råd när du väljer kökslampor är att alltid se lampan med ljus i innan du bestämmer dig. På så vis försäkrar du dig om att ljusfärgen och färgåtergivningen är så som du önskar. 


 

/ LJUSETS FÄRGETEMPERATUR HAR STOR BETYDELSE

När du ska välja köksbelysning är det viktigt att du är uppmärksam på vilken temperatur du vill ha. Det beror på att färgtemperaturen är den mest
avgörande stämningsfaktorn i köket. Du bör välja färgtemperatur efter vad belysningen i köket ska användas till. 

/ TEMPERATUR FÖR PRAKTISKT LJUS

Om ljuset ska användas till praktiskt arbete är det mest lämpligt att använda en neutral vit färg på 3 500–4 000 kelvin. 

/ TEMPERATUR FÖR STÄMNINGSLJUS

Ska ljuset användas till mysiga stunder är det mest passande att använda en varm vit färg på 3 600–2 900 kelvin. 

/ INSPIRATION

Det finns nästan inga begränsningar när det gäller belysning i köket idag. Var kreativ och sätt dig noga in i vilken typ av ljus som ska täcka dina behov.

Är du fortfarande osäker på hurdan din köksbelysning ska vara? Ta då en titt i köksgalleriet och hitta ytterligare inspiration.