SPISHÄLL MED INBYGGD FLÄKT

OFTA STÄLLDA FRÅGOR

Spishällar med fläkt har blivit ett mycket populärt val för att de är en bra lösning både visuellt och designmässigt, som till och med är platsbesparande. Här får du svar på vanliga frågor om spishällar med inbyggd fläkt.

1# VAD HÄNDER OM EN GRYTA KOKAR ÖVER?

Alla spishällar med integrerad fläkt är designade för att tåla vardagen i ett kök.

Lösningarna varierar från modell till modell, men långt ifrån alla modeller har uppsamlingsbehållare som samlar upp vätska och mat om en gryta kokar över eller om det faller ner mat i fläkten. Storleken på behållaren varierar från en halv till tre liter.

Några modeller har också en skyddslist av silikon som förhindrar att små mängder vätska kan rinna direkt ner i fläkten. Uppsamlingsbehållaren ska regelbundet tömmas på fett och kondensvatten, samt rengöras.

2#HUR ÄR FLÄKTENS LJUDNIVÅ?

Ljudnivån varierar från fläkt till fläkt. Många av de integrerade modellerna är mycket tystgående - även när fläkten körs på högsta nivå. Ta en titt på fläktens ljudnivå, vilken vanligtvis anges i dB.

En fläkt på 57dB räknas som en tystgående fläkt. Vi rekommenderar dessutom att du tar ut och lyssnar på fläkten i verkligheten, innan du väljer.

Se köksfläktsguiden

3# VART TAR FETT OCH ÅNGA VÄGEN?

Fett från matlagningen samlas i ett mycket tätt fettfilter. Dessutom har de flesta modellerna ett aktivt kolfilter, som samlar upp luft och skadliga ämnen under matlagningen och tar bort lukt.

I återcirkulerande köksfläktar samlas största delen av ånga och fukt i filter, medan en del av fukten avleds ut i rummet igen.

En köksfläkt med avledningsrör ut i det fria leder fukten ut ur huset genom ventilation i muren eller taket.

För att fettfiltret ska fungera effektivt måste det rengöras med jämna mellanrum, och kolfiltret ska bytas. Följ tillverkarens specifika anvisningar för de här punkterna.

4# HUR RENGÖR JAG KÖKSFLÄKTEN?

Rengöring och underhåll är viktigt för att fläkten ska fungera effektivt. De avtagbara delarna kan vanligtvis rengöras i diskmaskinen, medan spishällen rengörs med varmt vatten och eventuella rengöringsprodukter avsedda för spishällar.

Vissa spishällar med fläkt har också en funktion i spishällen, som meddelar när det är dags att rengöra fläkten.

Följ alltid tillverkarens anvisningar för rengöring och underhåll av fläkten.

5#KAN UPPSAMLINGSBEHÅLLAREN RENGÖRAS I DISKMASKIN?

Generellt sett tål uppsamlingsbehållaren att rengöras i diskmaskinen, men vi rekommenderar att du först läser tillverkarens anvisningar.

Få hjälp med att välja vitvaror

6# KAN SPISHÄLLEN OCH FLÄKTEN SYNKRONISERAS?

Du kan både få modeller där fläktnivån ställs in automatiskt efter den varmaste kokplattan, och modeller där spishällen och fläkten styrs individuellt. Det beror bara på dina personliga preferenser.

Se fler smarta kökslösningar

7# ÄR FLÄKTEN I SPISHÄLLEN LIKA EFFEKTIV SOM EN VANLIG KÖKSFLÄKT?

Fläkten i spishällen är mycket effektiv, eftersom den är närmare matlagningsplatsen än en hängande eller huvintegrerad fläkt. Genom att minska avståndet mellan fläkten och rök, ånga och fett till ett absolut minimum, får du en mycket effektiv lösning.

Du kan säkert hitta modeller som är mer effektiva än andra. Generellt för köksfläktar gäller dessutom att utsuget är mer effektivt än återcirkulationen.

8# SKA JAG VÄLJA ÅTERCIRKULATION ELLER UTSUG?

Det finns vissa byggföreskrifter du måste vara uppmärksam på när du väljer köksfläkt. I vissa bostäder är det nämligen ett krav att din köksfläkt avleder luften ut i det fria.

Byggföreskrifterna är till för att säkra att byggarbeten som utförs uppfyller lagstadgade krav på säkerhets-, hälso- och energimässiga förhållanden.

VÄRT ATT VETA:

Spishällar med inbyggd fläkt har blivit väldigt populära. Som husägare bör du känna till byggföreskrifterna för småhus vid val av köksfläkt.

Se vår guide här >