VÄLJ RÄTT DISKHO OCH ARMATUR
Diskhon är en central arbetsstation i köket. Få tipsen som hjälper dig att välja rätt diskho med rätt köksarmaturer, som passar just dina behov.
Diskhon är en central arbetsstation i köket. Få tipsen som hjälper dig att välja rätt diskho med rätt köksarmaturer, som passar just dina behov.
Din diskho behöver kunna stå ut med lite av varje. Tänk bara på alla de gånger per dag du tvättar händerna, diskar, sköljer grönsaker eller fyller kärl med vatten. Den behöver därför vara slitstark och lätt att rengöra.
De tre mest använda materialen till diskhoar är:
Rostfritt stål: Ett klassiskt, hygieniskt och hållbart material som är enkelt att rengöra och som passar till de flesta bänkskivor och kök.
Gjuten granit: Ett hårt och slitstarkt material som finns i flera färger och som sätter en modern och personlig prägel på köket. Det är dessutom enkelt att underhålla.
Keramiskt porslin:Förutom att det är estetiskt tilltalande är porslin reptåligt, värmebeständigt och lätt att rengöra.
Det finns inget standardsvar på frågan om, hur stor din diskho bör vara. Det beror på flera saker.
Om du har ett litet kök och bara en liten bänkyta, är det en god idé att välja en liten diskho. Bänkskivan har nämligen lika stor funktionell betydelse i köket, som diskhon har.
Ett annat tips är att titta på det skåp, där diskhon ska monteras. Är det 50 cm brett kan du inte välja en 60 cm bred diskho utan, att det blir lite problematiskt.
Diskhon är ett centralt element i köket och behöver matcha dina behov. Fundera över hur du använder diskhon. Föredrar du en enda stor diskho eller en med två vaskar?
Fördelen med en enkel diskho är att det finns plats för att diska stora ugnsformar och grytor. Å andra sidan gör en dubbel diskho att du kan göra flera saker samtidigt.
Det finns flera metoder för att montera diskhon.
Rengöringen av de flesta diskhoar kan göras med en diskborste, diskmedel och vatten följt av en snabb avtorkning.
Om du bor i ett område med hårt vatten och högt kalkinnehåll, kan det ibland uppstå missfärgningar i diskhon på grund av kalkavlagringar. För att råda bot på detta använder du vanligt kalkborttagningsmedel och rengör med en mjuk svamp.
Det ställs stora krav på en köksblandare. Den ska vara både praktisk och göra ditt arbetsflöde enklare och samtidigt ha en snygg design som passar diskhon och som blir en vacker detalj i ditt kök.
Innan du väljer kran ska du tänka på:
– Hur stort utrymme behöver du under blandaren till stora grytor m.m.?
– Ska din blandare ha en stor svängradie, som når hela vägen runt, eller föredrar du en flexibel utdragbar utloppspip?
– Vill du ha enhandsgrepp eller tvåhandsgrepp? Eller ska den kanske vara elektronisk?
De flesta köksarmaturer är tillverkade i mässing och belagda med blankt eller borstat krom eller rostfritt stål. Det är det klassiska och tidlösa valet, som passar till de flesta kök.
Om du vill att ditt kök ska sticka ut lite mer, kan du välja mässingarmatur och en diskho i mässing, som ger köket en modern och exklusiv look.
Svarta armaturer och diskhoar har blivit populära, när man vill skapa en fulländad industriell köksdesign.
Fördelen med svart armatur och diskho är också, att de matchar svarta vitvaror och därmed skapas en snygg och enhetlig look.