Värt att vänta på

- Vi levde så länge med det fallfärdiga köket att när vi äntligen skulle renovera det, gick vi all in.

TEXT MAI ECKHOFF MORSETH – STYLING TONE KROKEN – FOTO YVONNE WILHELMSEN

Case: Mai Morseth | HTH

HÄR BOR:

Mai Eckhoff Morseth (42) och Jostein Svegården (47), Sigrid (16), Mons (15), Sveinung (13) och Mie (12).

Mai är journalist och bloggare, och skriver bland annat flera av inredningsrapporterna i Vakre Hjem. Jostein är IT-konsult på Geodata AS. Köket är en del av ett bostadshus i Nittedal.

Instagram: @maimorseth
På nätet: maieckhoffmorseth.com, tobluss.com

Case: Mai Morseth | HTH

”VI LEVDE I MÅNGA ÅR MED ETT KÖK SOM ALDRIG RIKTIGT FUNGERADE FÖR OSS”

För att vara en ambitiös hobbykock tycker jag att jag har visat ganska stort tålamod. Vi levde i många år med ett kök som aldrig riktigt fungerade för oss, så när vi först skulle renovera det ville vi göra det ordentligt.

När vi köpte fastigheten 2012 spenderade vi alla våra pengar på själva huset och hade inte råd att renovera de dyra rummen, så vi nöjde oss med att måla. Under årens lopp, och med frekvent och ivrig användning, var köket så slitet att det föll isär. Jag överdriver inte: när vi lyfte ut det gamla kylskåpet stänkte det rost över hela golvet.

- Mai Eckhoff Morseth


”DET GÅR FORT ATT BLI HEMMABLIND”

Även om jag förmodligen skriver femtio inredningsreportage om året, tycker jag inte alltid att det är så lätt att göra så omfattande inredningsval hemma. Det går fort att bli hemmablind, och eftersom vi vill ha så genomgripande förändringar, inklusive ändrad planlösning, ville vi ta in experthjälp.

Vi har fått ovärderlig hjälp med nytänkande från Tone Kroken, som utmanade oss att offra matplatsen i köket till förmån för en köksö, och att satsa på två olika färger på skåpen. Det var hon som ritade det första utkastet till köket tillsammans med HTH. Vi kom bara med mindre förändringar och tillägg på slutet, eftersom vi mycket väl förstod att här var det smart att lyssna på experterna.

En arkitektpappa kommer också väl till pass. Han bestämde utan vidare att flytta fönstren var en smal sak och övertygade oss om att fasaden inte skulle få några betydande skador på grund av det. Ursprungligen var fönstren lägre än köksbänken, vilket gjorde att damm och smuts samlade sig i karmarna. De höjdes och flyttades, vilket gjorde det möjligt för oss att dra bänkskivan in i fönsterbrädan. Det är vi otroligt nöjda med!

- Mai Eckhoff Morseth

Case: Mai Morseth | HTH
Case: Mai Morseth | HTH Case: Mai Morseth | HTH

Fin blandning av köksmodeller

Köksskåpen längs fönstret är av modellen Stockholm, medan köksön i mörk melamin med trästruktur heter Havanna. Båda är från HTH.

Bänkskivan i Caesarstone i färgen Turbin Grey kommer från Sigvartsen Steinindustri. Lampan i hörnet är från Gubi.

Se utbudet av köksmodeller från HTH

PRECIS RÄTT GREPP

Handtag är en liten detalj som gör mycket för kökets stil. Vi har valt ett grepp i borstad mässing som matchar de vackra luckorna av modell Stockholm perfekt.

5 saker att tänka på när du väljer handtag

Case: Mai Morseth | HTH
Case: Mai Morseth | HTH Case: Mai Morseth | HTH

KÖKSÖ MED MATPLATS

När köket skulle bytas valde vi att byta det traditionella matbordet till en köksö med matplats. Det fungerar bra i vårt hektiska familjeliv.

Se när en köksö är en bra idé


”VI HAR HELT ENKELT FÅTT DET OPTIMALA KÖKET FÖR OSS”

Köket hade ursprungligen hela tre dörrar, en till ett förråd, en ut till vardagsrummet och en till hallen. Vi offrade förrådet för kylrum och större kök, medan dörren till hallen stängdes. Alla dörrarna togs bort, och ingången från vardagsrummet utvidgades maximalt för att rummen i större grad skulle smälta ihop. Det är inte ett öppet allrum, men en medelväg som passar oss bra. Det är nästan otroligt hur mycket större rummet känns!

Vi har också haft sån tur med hantverkarna, NT Bygg. Mitt i coronakrisen, medan små och stora hade hemmakontor och hemskola, blev de arbetsklädda morgonmänniskorna nästan till en del av familjen.

Vi bodde två månader med kylskåp i vardagsrummet, kontinuerligt snickararbete från morgon till kväll, och diskning för hand i tvättstugan på andra våningen. Trots buller och byggdamm är det fantastiskt att jobba med människor som inte slutar förrän allt är perfekt.

Vi är så glada för det i efterhand – det finns inget kvar att irritera sig på. Vi har helt enkelt fått det optimala köket för oss. Nu väntar vi bara på ugn nummer två – för matlagningstokiga mig var det nämligen mitt enda MÅSTE!

- Mai Eckhoff Morseth

VÅRA BÄSTA KÖKSTIPS

> Ta emot råd! Det är lätt att bli hemmablind i sin egen bostad, även för den som arbetar med inredning. Det är värt att betala lite för experthjälp.

> ... men lyssna inte blint på alla råd. Tänk på vilka funktioner din familj behöver, och kompromissa inte med de viktigaste. Det hjälper inte att något ser fint ut om det gör vardagen för besvärlig för dem som ska använda det.

> Skapa en moodboard i förväg där du ser färger, ytor och material tillsammans, så att du vet att det fungerar.

> Tänk igenom vad du har och behöver plats till. Många har en ganska stor maskinpark i sitt kök. Allt behöver utrymme. Vi offrade några prylar under resans gång, och ärligt talat så var det bara befriande. Städa upp, sälj och ge bort! Jag upptäckte att vi hade fyra nästan identiska eldfasta formar med lock, och det är trots allt begränsat hur många helstekta kycklingar jag kan laga åt gången.

> Välj kvalitet och tidlöshet. Vänta med att köpa en möbel tills du har råd med det du verkligen vill ha. Det är miljötänkande i praktiken! Jag har kastat tillräckligt med vingliga möbler efter ett par år – det är inte särskilt ekonomiskt. Barstolarna kostar skjortan, men ska vara med oss hela livet och kan gå i arv till barnen i framtiden. Så då kanske de inte är så dyra trots allt? De är också hållbart producerade.

> Använd bra hantverkare och diskutera lösningarna noga med dem innan ni sätter igång. Tänk igenom vilken typ av lister, fogar och ytor ni vill ha. Det sparar tid, pengar och missförstånd.

VILL DU GÖRA SOM MAI OCH JOSTEIN?

Mai och Jostein ritade upp sitt vackra kök
med en av våra köksexperter.

Du kan du också göra. Boka ett gratis
designmöte och kom ett steg närmare din dröm.