HANDFAT TILL BADRUMMET

Handfatet är helt central för ett funktionellt badrum, men det är dessutom en viktig pusselbit för badrummets övergripande estetiska uttryck. Ska det vara fyrkantigt, integrerat eller emaljerat? Hitta guiden till att välja handfat här.

Sense | HTH

Välj rätt handfat till badrummet

Det finns mycket at välja på när du ska hitta ett nytt handfat. Du måste till exempel ta ställning till:

- Form och storlek
- Material och färg
- Bräddavlopp, kranhål och bottenventil
- Monteringstyp
- Underhåll

Har du frågor om andra material till badrummet? Läs mer om dem på materialöversikten för badrum.

Harmony Dark | HTH

Formen på handfatet

Ett handfat bidrar till att definiera själva stilen på badrummet. Ett runt handfat ger ett mjukt och romantiskt intryck. Ett fyrkantigt kan i stället skapa en minimalistisk och vass känsla. En bra kompromiss är ett ovalt handfat där båda uttrycken kommer fram.

Se utbudet av handfat till badrum i katalogen.

Stockholm | HTH

Dubbelhandfat till den stora familjen

Om ni är en stor familj med endast ett badrum kan det bli trångt vid handfatet på morgnarna. En ska borsta tänderna medan en annan ska raka sig och den tredje sminka sig. Om du känner igen det här scenariot, och det finns platsmässiga möjligheter, rekommenderar vi ett dubbelt handfat i badrummet.

Handfat till det lilla badrummet

Proportionerna blir bäst när du väljer ett litet handfat till det lilla badrummet. Ett vägghängt handfat eller ett handfat som är placerat på ett litet bord är ofta en bra lösning. Det sistnämnda är oftast ett mindre handfat som inte tar upp onödig plats. Samtidigt gör den här lösningen att du kan få plats med praktisk förvaring under handfatet.

Olika material för handfat

Vi erbjuder handfat i en rad olika material så att du kan välja precis det som passar din smak och dina behov.

Mono | HTH

Porslin

Ett handfat i porslin har en fin och blank yta och ett tidlöst uttryck, och passar utmärkt till både romantiska och minimalistiska badrum.

Corian®

Ett handfat i Corian® är mycket slitstarkt och kräver minimalt med underhåll. Corian® är ett slutet material som står emot fläckar, och eventuella repor kan slipas bort. Om du väljer mörk Corian® bör du tänka på att repor syns mycket mer än i ljus Corian®.

Graphalit®

Om du väljer Graphalit® får du ett massivt handfat som kan stå emot kemikalier och sura produkter. Det gör Graphalit® till ett otroligt rengöringsvänligt material. Ytan är lätt glänsande, då kvartsglas har tillsatts i materialet.

CoreStone

CoreStone är ett massivt, genomfärgat kompositmaterial som finns i flera färger. Detta material ger ett både vackert och hållbart handfat. Corestone kräver mycket lite underhåll, och repor kan poleras bort.

 

Emaljerat stål

Ett handfat i emaljerat är lätt men riktigt robust. Ytan är helt sluten och fri från porer, vilket gör handfatet både hygieniskt och slitstarkt. Emaljen ger en lätt skinande yta som gör handfatet vacker och inbjudande. 

Färgval

Ett handfat i vitt eller svart passar till de flesta material. Många föredrar ett vitt handfat som är enkelt att hålla rent. Kalkfläckar och tandkrämsrester är inte alls lika synliga som på ett svart eller färgat handfat.

Ett svart handfat kan däremot ge ditt badrum ett nytt och spännande intryck. I ett avskalat badrum kan ett svart handfat bli en riktigt vacker detalj.

Få mer inspiration i vårt badrumsgalleri.

Bottenventil och bräddavlopp

Ett handfat utan bottenventil kan vara en snygg designmässig detalj. Om du vill kunna fylla handfatet för en snabb tvätt av dig själv eller ett klädesplagg, bör du dock välja ett handfat med bottenventil.

Tänk på att ett bräddavlopp garanterar att vattnet rinner bort om handfatet blir överfyllt. På så sätt undviker du att få vatten där du inte vill ha det. Om du väljer ett handfat utan bräddavlopp, måste du enligt lag ha en golvbrunn direkt under handfatet.

Med eller utan kranhål

Armatur och handfat måste passa bra ihop. Väljer du ett handfat med kranhål måste du kontroller att armaturen passar.

Om du väljer ett handfat utan hål för armatur, ska du tänka på att välja en armatur som passar i höjd till handfatet.

Läs mer om val av armatur till badrum.

Montering av handfat

Du kan välja mellan olika typer av montering av ditt handfat. Varje metod skapar olika estetiska uttryck.

Glat Hvid | HTH

Toppmonterat handfat

Om du placerar handfatet ovanpå ett bord skapas associationer till en tid då rinnande vatten inte var en självklarhet. Ett toppmonterat handfat får mer volym, och skapar nästan intrycket av att vara en skulptur, samtidigt som man kan utnyttja utrymmet undertill till förvaring.

 

Vägghängt handfat

Ett fristående handfat i badrummet ger ett minimalistiskt uttryck, men är dock inte så praktiskt om du behöver förvaringsutrymme. Den här lösningen passar små gästtoaletter eller badrum där du har plats för högskåp eller andra möbler med förvaringsutrymmen.

Infällt handfat

Ett infällt handfat monteras i ett hål i bänkskivan. Handfatet överlappar med bänkskivans kant och skapar en linje mellan handfat och bänk. 

Harmony Dark | HTH

Integrerat handfat

Handfatet kan integreras med skivan på din badrumsmöbel. Det tar upp en del av förvaringsutrymmet i möbeln.  Däremot får du en stilfull och enkel look där bänkskiva och handfat smälter samman.

Kan jag montera handfatet själv?

Om du är lite händig och kunnig kan du själv byta handfat. Att montera ett underlimmat handfat betyder att den ska monteras nerifrån och upp. Det krävs då att handfat och bänkskiva passas noga samman och att det finns en speciell nedsänkning i bänkskivan.

Om det endast är handfatet som ska bytas i badrummet, och hålet från det gamla har samma storlek som det nya, kan du enkelt byta ut handfatet. Här måste du först montera av avloppet på det gamla handfatet.

Det viktigaste är att montera avloppet på det nya handfatet korrekt. Därefter fogar du runt handfatet, så att vatten inte kan tränga in mellan handfat och bänkskiva.

Läs mer om HTHs badrum.

Sense | HTH

Underhåll av handfat

Vi rekommenderar att du torkar av ditt handfat varje dag för att undvika kalkavlagringar. Ytterligare underhåll beror på vilket material ditt handfat är tillverkat i. De flesta material kan enkelt rengöras med trasa och ett rengöringsmedel. Handfat och bänkar i Corian® och CoreStone kan rengöras med ett lätt slipande rengöringsmedel.

Få fler goda råd om kök och badrum i våra Expertråd.