BADRUMSARMATUR

Du ska borsta dina tänder varje gång du tvättar dina händer. Så går en gammal barnvisa, och den visar ganska bra hur ofta man använder kranen i badrummet. Inte bara av dig, utan även av familj och vänner.

HTH Mono

En av badrummets viktigaste detaljer

Förutom toaletten, är kranen en av de saker som används allra mest i badrummet. Därför kan det vara en bra idé att noga fundera igenom vilken typ av armatur som passar dina estetiska och praktiska behov allra bäst. 

Här guidar vi dig genom frågorna du bör ställa dig själv när du ska välja armatur.

Kranen bildar en röd tråd

Armaturen i badrummet är inte bara en kran, utan en viktig del i inredningen som bidrar till att skapa en designmässigt röd tråd.

När du ska välja armatur är det viktigt att den passar tillsammans med de andra materialen du har valt för badrummet. Om handtagen är i ett matt material är det ofta ett bra val att välja armaturer till handfat och badkar i ett liknande material. På så sätt kommer ditt badrum att se komplett och genomtänkt ut.

Hitta din badrumsdesign i vår modellöversikt.

Sense | HTH
Oslo | HTH

Vad är viktigast för dig?

Innan du väljer en ny armatur kan det vara en bra idé att fundera över ett par saker:

- Är det viktigt att kranen startar automatiskt utan att du behöver röra vid någonting? Då ska du välja en elektronisk armatur.

- Ska det vara enkelt att ändra temperatur på vattnet bör du välja en armatur med ett handtag snarare än två.

- En extra hög kran i badrummet ger mer plats för händerna, och gör det enklare att tvätta ansiktet efter en lång dag på språng.

 

Hitta rätt kran

Det finns utan tvekan en badrumsarmatur som passar just dina behov och önskningar. Besök din lokala HTH-butik och få personlig rådgivning om för- och nackdelar med de olika alternativen.

Du kan även få en överblick över produkterna i katalogen "Fronter & Tillbehör".

Fräscha upp badrummet med en ny vattenkran

Du kan enkelt förnya ditt badrum utan att renovera om hela rummet.

Om de gamla kranarna är slitna, eller du helt enkelt känner för något nytt, kan du enkelt få badrummet att se som nytt ut igen. Med en ny armatur och nya handtag som matchar, kan ditt gamla badrum få en ny look utan att det krävs många timmars arbete.

Håndvaskarmatur til badeværelset fra HTH
Harmony Dark | HTH

Fördelar med elektriska armaturer

Om du väljer elektroniska armaturer får du betala lite mer. Men, samtidigt får du flera praktiska fördelar:

- Du får större bekvämlighet med en elektronisk armatur, då du nästan inte behöver lyfta ett finger för att öppna kranen. Detta är ett supermodernt val som även har lite skrytfaktor över sig.

- En annan fördel med elektroniska armaturer är bättre hygien. Om du har smutsiga händer behöver du inte röra vid armaturen och skicka vidare bakterier – och kranen håller sig ren.

- Du kan även spara på vattnet med en elektronisk armatur som endast är igång när sensorn känner av dina händer. På så sätt använder du inte onödigt mycket vatten. Det är bra för både miljön och plånboken.

Med eller utan bottenventil

En del armaturer har en bottenventil. Genom att stänga ventilen kan du fylla på handfatet med vatten.

Det är en praktisk funktion om du behöver skölja upp kläder lite snabbt eller kanske har små barn som ska badas i handfatet.

Du kan köpa till en bottenventil om det inte följer med ditt handfat.

Säkerhetsgodkända armaturer

I Sverige krävs det att armaturer ska vara säkerhetsgodkända. När en armatur är säkerhetsgodkänd får du en garanti att den uppfyller hälsokraven för dricksvattnets kvalitet.

HTH säljer endast säkerhetsgodkända armaturer. Det innebär att de är testade att de inte ger ifrån sig bly och kadmium, och är lämpliga och godkända för dricksvatteninstallationer.

Kan jag montera vattenkranen själv?

Visst kan du byta armatur själv. Oftast sitter det två kranar under eller intill handfatet, där du kan stänga av vattnet. Du kan som huvudregel utgå från att du själv kan byta allt som sitter mellan de två kranarna och själva armaturen.

Kontrollera alltid att vattnet är avstängt innan du börjar på arbetet.