Inred grovköket multifunktionellt

I många hem är grovköket ett rum som ska rymma flera funktioner. Det här ställer krav på din grovköksinredning, om du ska få plats med allt.

Stockholm | HTH GO
HTH

Thomas Karlsen, inredningsexpert

”Grovköket kan ha många funktioner på liten yta och ändå se välkomnande ut”

Grovköket är ett multirum som kräver lite finess för att fungera både som en inbjudande hall, tvättrum, grovkök och förvaringsrum – men med en genomtänkt grovköksinredning kan det ändå gå att kombinera allt. 

HTH

Grovköket som hall

Om ditt grovkök även fungerar som hemmets primära entré ska du tänka lite extra på det estetiska uttrycket, eftersom hallen är det första rum dina gäster möter. 

Använd skjutluckor i grovköksinredningen för att skapa rena linjer och dölja elinstallationer, rengöringsartiklar, tvättpelare eller skor och ytterkläder, som kan få grovköket att kännas rörigt. 

Det är praktiskt att ha en diskho i grovköket om rummet även fungerar som tvättrum. Men diskhon ger snarare känslan av ett arbetsrum än en hall. Till det multifunktionella grovköket rekommenderar vi därför en diskret diskho i en design som matchar färgen på bänkskivan. Därmed tar du bort fokus från diskhons arbetsfunktion.  

Praktiskt förvaringsutrymme

Skjutdörrar i grovköket ger gott om plats för förvaring, eftersom du kan utnyttja höjden från golv till tak och sätta upp massor av hyllor bakom dörrarna. Skjutdörrar sparar också plats, eftersom de inte öppnas utåt – vilket är en extra fördel i det lilla grovköket.

Skjutdörrar är därför genialiska i grovköksinredningen när du vill få undan familjens skor, ytterkläder och regnkläder. Skjutdörrar underlättar också förvaringen av större saker som dammsugare, sopborste, skurhink, stege, strykbräda och torkställning. 

Tvättrum i grovköket

Det är ofta i grovköket vi sorterar, tvättar, torkar och viker kläderna. För att skona ryggen kan du placera tvättmaskin och torktumlare bredvid varandra på en höjd som gör att du kan stå rak vid maskinerna. Det ger en bättre arbetsställning.

Dölj smutsig tvätt med en inbyggd tvättkorg i skåpet. Här kan du med fördel ha två trådkorgar, så att du kan färgsortera tvätten på ett enkelt sätt.

Använd slitstarka material

Grovköket är ett rum som ofta utsätts för slitage när gäster och de som bor i huset passerar och arbetar i rummet. Leriga skor, smutsiga ytterkläder och mycket annat ställer krav på att materialen i grovköket är slitstarka och håller för rengöring och exponering för vatten.

Det är en fördel med slitstarka ytor påbänkskiva och fronter som är enkla att rengöra i den hektiska vardagen. Välj till exempel laminat, melamin eller folie som robusta material till luckorna och rostfritt stål, CoreStone eller Corian till bänkskivan.

Få hjälp med grovköksinredningen

Behöver du fler råd för hur du kan inreda ditt grovkök? Då är du välkommen att boka ett designmöte utan förpliktelser med någon av våra inredningskonsulenter.

Boka ett gratis designmöte
HTH
Mono | HTH GO

Upplev möjligheterna för grovköket

Besök din närmaste HTH-butik, där våra experter står redo att ge dig råd om grovköksinredning.

Hitta din HTH-butik