VAR SKA SKÅPET STÅ?

Det spelar roll var i ett rum du placerar garderoben. Det finns flera saker att tänka på när du ska välja var du ska ställa skåpet. Vi hjälper dig gärna med goda råd.

Glat Hvid | HTH
HTH

Köksexpert Sofie Larsen

”Placeringen av ett skåp ska baseras på flera saker”

Det finns både ljusinsläpp, golvutrymme och skevheter i golv och väggar att ta hänsyn till.

HTH

Välj rätt plats

Var du väljer att ställa skåpet har stor betydelse för resten av rummet. I synnerhet för belysningen. En garderob tar stor plats i rummet - därför ska du se till att det inte stoppar för mycket av det naturliga ljusinsläppet i rummet.

För att undvika att skåpet stjäl för mycket av ljuset i rummet bör det placeras mitt emot fönstret, där det är minst av det naturliga ljuset. Var speciellt uppmärksam på ljuset om din garderob är mörk eller svart. De mörka nyanserna har nämligen en tendens att vara dominerande i rummet.

Använd skåpet som rumsavdelare

En garderob kan användas för att dela av rummet. Det är i synnerhet en bra idé om du behöver dela upp ett rum i olika funktioner eller för att skärma av ett minikontor. Det kan verka underligt att sätta ett skåp mitt ute i rummet, så vi vanligtvis sätter det mot en vägg, men resultat kan verkligen överraska dig.

Om du har ett stort eller avlångt sovrum kan du med fördel ställa sängen en bit från väggen och använda baksidan av skåpet som sänggavel. På den andra sidan bildas ett rum i rummet, som lämpligen kan inredas som en walk-in closet.

Om golvet är ojämnt

Om du har monterat ihop ditt skåp och upptäcker att golvet är ojämnt, oroa dig inte. Du kan räta upp ojämnheterna genom en rad enkla steg:

■ Markera upp skåpets mått på golvet med maskeringstejp

■ Flytta skåpet

■ Använd ett vattenpass för att hitta högsta punkten inom det markerade området

■ Tejpa eller skruva fast klossar längs skåpets sockel så att de hamnar i samma höjd som högsta punkten

■ Sätt tillbaka skåpet

Innan du börjar fästa skåpet i väggen bör du dock kontrollera att skåpet är ihopsatt korrekt. Ett felaktigt ihopsatt skåp kan leda till att det ser snett ut eller blir rangligt.

Få mer information

Vill du veta mer om hur du kan använda en garderob i din inredning?
Boka ett gratis inredningsmöte med någon av våra inredningsrådgivare.

Boka ett gratis designmöte
HTH
Garderobeskabe | HTH

Upplev dina möjligheter

Behöver du mer inspiration om hur du ska placera ditt skåp?
Titta in i din lokala HTH-butik och låt våra experter hjälpa dig.

Besök din närmaste HTH-butik