Få matplats för två

Med lite fantasi går det oftast att skapa en mysig matplats för två i köket. Möjligtvis krävs några kompromisser, men det är det ofta värt.

Vitt minimalism och naturlig enkelhet från HTH
HTH

Köksexpert Sofie Larsen

”Vill du ha matplats i ditt kök gäller det att utnyttja ytan optimalt”

Bänkskivan behöver inte alls vara 60 cm djup på alla platser i köket för att vara användbar. En smal bänkskiva kan vara den där lilla detaljen som ger plats för ett bord med två sittplatser.

HTH

Hur mycket plats kräver en matplats för två?

Optimalt har din matplats i köket gott om manöverutrymme på båda sidor om bordet, med 80–90 cm på varje sida. Det är dock inte alltid möjligt, så mindre plats kan också fungera.

Står ditt matbord nära köksbänken ska det vara minst 120 cm mellan borden. Då undviker du att det blir trångt, och du kan passera bordet utan problem. 

Tänk alternativt

När du monterar ditt kök på bara en eller två väggar för att skapa plats för ett matbord kan du uppleva att du får lite mindre skåp- och lådplats än du har nu, men det finns lösningar för det.

På dina fria väggar kan du t.ex. hänga grytor och stekpannor på en stång eller sätta upp hyllor till det du använder mest. Det ser trevligt ut och ger överblick, samtidigt som du får de viktigaste redskapen inom räckhåll.

Du kan också utnyttja udda hålrum i köket för extra hyllor. Det ger ett charmigt och personligt uttryck.

Inred optimalt

När utrymmet är begränsat gäller det att utnyttja varje kvadratmeter effektivt. Utnyttja höjden, och låt dina skåp gå hela vägen upp till taket.

Det kan också vara en bra idé att samla hela köket på en vägg. I ett långsmalt kök kan det ge dig plats för en matplats på andra sidan, med ett litet bord och två stolar. Är köket mycket smalt kan du i stället installera en vägghängd bänkskiva.

En bänk sparar plats

Själva sittplatsen kan du spara plats på genom att ersätta stolar med en liten slagbänk med förvaringsplats. Fördelen med en bänk är att den tar mindre plats än stolar, och du behöver inte ha plats bakom bänken för att kunna passera.

Pallar är också platsbesparande, och kan enkelt skjutas in under bordet när du inte använder dem.

Mer information

Behöver du mer vägledning för hur du inreder köket med matplats kan du alltid prata med någon av våra köksexperter.

Boka ett designmöte
HTH
Vitt minimalism och naturlig enkelhet från HTH

Se dina möjligheter

Besök närmaste HTH-butik för att se de olika lösningarna som kan skapa extra matplats. Våra experter är alltid redo att hjälpa dig.

Hitta din HTH-butik