Välj rätt bänkskiva

När du ska välja den rätta bänkskivan till ditt nya kök finns det flera saker att ta hänsyn till.

Midnattsblå | HTH

En bänkskiva på 30 mm i Antik Ek kan få en svävande look med vår unika VH-7-greppskena.

Harmony Dark | HTH

Med CoreStone kan du få en 10 mm vit bänkskiva och skapa en elegant kontrast till ett VH-7-kök av modellen Harmony Dark.

Bänkskivan är det viktigaste

Det viktigaste i ditt kök är bänkskivan. Det är inte bara den dyraste delen av ett nytt kök, men det är också där du sannolikt tillbringar mest tid.

Är du osäker på vilken bänkskiva som matchar dina behov och önskemål? Läs vår guide för bänkskivor och få tips om vad du behöver tänka på innan du bestämmer dig.

Midnattsblå | HTH Lackfärger

Expertens tips

Har du barn som deltar i matlagningen är det en god idé att välja en bänkskiva med en strukturerad yta. Då blir feta fingeravtryck och eventuella repor mindre synliga.

Midnattsblå | HTH Lackfärger

Känn efter

Känn på bänkskivan innan du bestämmer dig! Det kanske låter banalt, men när du rör vid bänkskivan får du en uppfattning om hur den låter när du ställer saker på den.

Midnattsblå | HTH Lackfärger

Prioritera

Alla bänkskivematerial har sina för- och nackdelar. Pris, designalternativ, rengöring och underhåll. Bestäm dig för vad som är viktigt för dig och fatta ditt beslut utifrån det.

GUIDE FÖR BÄNKSKIVOR

Så väljer du rätt bänkskiva 

För att hitta den rätta bänkskivan till ditt kök behöver du först fundera på vilka förväntningar du har på din nya köksbänk.

Börja med att svara på följande tre frågor:

 

HUR ANVÄNDER DU DITT KÖK?

Det handlar till stor del om hur din familj är sammansatt och vad ni använder köket till i vardagen.

Har du barn som gärna hjälper till i köket? Bakar du mycket, eller använder du matvaror som avger mycket saft eller färg? Kan du tänka dig att ägna tid åt rengöring och regelbundet underhåll?

Alla faktorerna har betydelse för vilken bänkskiva du ska välja.

MagicMoveID | HTH

En bänkskiva i massivt trä
ger köket värme och glöd.
Underhåller du den
regelbundet får den en
vacker patina och kan
hålla i många år.

Focus | HTH
Focus Faner | HTH

VILKEN STIL ÄR DU UTE EFTER?

Den rätta bänkskivan ger köket en själ och är en stor del av kökets visuella uttryck. Materialet, färgen, strukturen och tjockleken på bänkskivan har stor betydelse för designen, och möjligheterna är många.

Vill du ha ett klassiskt kök med glöd och värme är en bänkskiva i massivt trä ett givet val. Ska bänkskivan signalera minimalism och enkelhet är Corestone något för dig.

Du väljer själv vilken stil du ska satsa på.

 

VAD HAR DU FÖR BUDGET?

Bänkskivans pris kan bli en stor del av den totala köksbudgeten om du väljer ett mycket exklusivt material. Det är inte ovanligt att priset för en bänkskiva i t.ex. granit kostar lika mycket som resten av köket.

Vill du ha en ekonomisk lösning ska du självklart välja en slitstark laminatbänkskiva, som har ett mycket konkurrenskraftigt pris.

Allt handlar om vad du prioriterar.

One | HTH

Laminatbänkskivor finns i mängder av olika modeller och utformningar – och priset är dessutom mycket konkurrenskraftigt.

Vilken bänkskiva är bäst?

Vilken bänkskiva som är bäst för dig är helt individuellt. Därför har vi sammanställt de sex vanligaste bänkskivematerialen och beskrivit deras goda egenskaper och begränsningar, så att du kan skapa dig en överblick.

Focus | HTH
Med laminat kan det aldrig bli fel
×

Laminat är aldrig fel

Info

Fördelarna med bänkskivor av laminat är många. Bänkskivan kräver inte mycket underhåll eller rengöring och den är samtidigt mycket tålig.

DESIGNMÖJLIGHETER

Laminatbänkskivorna finns i många färger och mönster så att du kan få exakt den bänkskiva du vill ha. Därför är laminat inte bara prisvärt utan ger också en mycket attraktiv bänkskiva.

SLITSTYRKA

En bänkskiva i laminat är mycket slitstark och tål det vardagliga slitaget. Däremot tål inte bänkskivan att heta föremål ställs direkt på skivan, då detta kan förstöra ytan.

RENGÖRING OCH UNDERHÅLL

Bänkskivan är perfekt för dig som inte vill lägga tid på rengöring då den kräver minimalt med underhåll. Daglig rengöring med en väl urvriden trasa är ofta tillräckligt.

PRIS

Laminat är ett mycket prisvärt material och ingår i den lägre prisklassen.

Corestone | HTH
CoreStone är elegant och lätt att rengöra
×

CoreStone är elegant och lätt att rengöra

Corestone | HTH

Den eleganta bänkskivan i CoreStone är tillverkad i ett massivt, genomfärgat kompositmaterial som kan formas och kombineras som du vill.

DESIGNMÖJLIGHETER

CoreStone finns i utvalda färger i flera tjocklekar. Se utbudet i katalogen ”Fronter och tillbehör”.

SLITSTYRKA

Det särskilda porlösa materialet avvisar fukt och smuts.

RENGÖRING OCH UNDERHÅLL

En bänkskiva i CoreStone kräver minimalt med underhåll. Daglig rengöring med en väl urvriden trasa är ofta tillräckligt. CoreStone kan dessutom repareras och poleras upp på nytt vid behov.

PRIS

CoreStone ligger i mitten av prisskalan jämfört med andra bänkskivematerial.

Keramikbordplade Trilium | HTH
Keramik är snyggt och motståndskraftigt
×

Keramik är snyggt och motståndskraftigt

Tabletop | HTH

DESIGNMÖJLIGHETER

Bänkskivan i keramik finns i en mängd olika vackra nyanser som ger köket en exklusiv touch.

SLITSTYRKA

Bänkskivan har en fantastisk slitstyrka och tål både heta grytor och frysta matvaror utan att ta skada.

RENGÖRING OCH UNDERHÅLL

Den keramiska bänkskivan är svår att slita ut. Den absorberar varken vätska eller matrester och du behöver därför bara en urvriden trasa för att rengöra den.

PRIS

Priset på bänkskivan ligger i den övre prisklassen.

Scandinavian Classic | HTH
En bänkskiva i massivt trä ger själ och värme
×

En bänkskiva i massivt trä ger själ och värme

Scandinavian Classic | HTH

En bänkskiva i trä är något av det mest klassiska när det gäller köksdesign. Den är tidlös, varm och inbjudande – och enklare att underhålla än många tror.

DESIGNMÖJLIGHETER

Massivt trä finns i flera olika träslag, vart och ett med sitt eget unika färgspel och hårdhet.

SLITSTYRKA

Träslag har olika hårdheter, men gemensamt är att repor kan uppstå vid daglig användning. De slipas dock enkelt ner. Träet tål inte varma föremål.

RENGÖRING OCH UNDERHÅLL

En bänkskiva i trä kräver att den oljas in regelbundet för att bevara den naturliga glöden och för att göra ytan vattenavvisande.

PRIS

Priset för de olika träslagen kan variera, men ligger normalt i mitten av prisskalan jämfört med andra typer av bänkskivor.

Tendens | HTH
Rostfritt stål är modernt och praktiskt
×

Rostfritt stål är modernt och praktiskt

Tendens | HTH

En bänkskiva i stål hör inte bara hemma i ett industrikök. Den är otroligt praktisk och perfekt om du vill skapa en avskalad, industriell look.

DESIGNMÖJLIGHETER

Stålbänkskivan har en enhetlig färg, men finns i flera tjocklekar i både borstat och slipat stål.

SLITSTYRKA

Rostfritt stål är extremt slitstarkt och nästan omöjligt att göra bucklor i. Om det mot förmodan skulle uppstå bucklor är dessa svåra att korrigera. Dessutom är bänkskivans värmebeständighet begränsad.

RENGÖRING OCH UNDERHÅLL

En bänkskiva i stål är mycket hygienisk eftersom den har en helt enhetlig struktur och inget kan tränga in i bänkskivan. Rostfritt stål kan dessutom enkelt poleras upp.

PRIS

Priset för en bänkskiva i stål ligger lite över mitten på prisskalan om man jämför alla olika bänkskivematerial.

Focus Faner | HTH
Granit ger köket en exklusiv look
×

Granit ger köket en exklusiv look

Focus Faner | HTH

Den robusta bänkskivan i granit skärs direkt ut från ett massivt stenblock och är ett naturmaterial som utstrålar kvalitet.

DESIGNMÖJLIGHETER

Granit är ett naturmaterial som finns i en mängd vackra varianter beträffande färg, yta och tjocklek och varje bänkskiva är unik.

SLITSTYRKA

En bänkskiva i granit är gjort av ett av naturens hårdaste element och håller för mycket. Granit tål måttligt med värme och absorberar inte vätska.

RENGÖRING OCH UNDERHÅLL

Granit är perfekt för dig som inte vill lägga tid på rengöring då du bara behöver en urvriden trasa till den dagliga rengöringen. Skivan kan enkelt fräschas upp med vax eller fett.

PRIS

En bänkskiva i granit är gjort av ett exklusivt material och ligger i den övre prisklassen.

Genomtänkt köksö med horisontella linjer
Bänkskivornas Rolls Royce: Corian®
×

Bänkskivornas Rolls Royce: Corian®

Genomtänkt köksö med horisontella linjer

Corian® samlar i princip alla fördelarna med ett bänkskivematerial i ett. Det är ett exklusivt och homogent kompositmaterial med en otrolig hållbarhet.

DESIGNMÖJLIGHETER

Corian® finns i en mängd olika färger och ytor så att du kan få just den look du vill ha.

SLITSTYRKA

En Corian®-bänkskiva är extremt robust och med den hårda ytan tål den alla påfrestningar i vardagen.

RENGÖRING OCH UNDERHÅLL

Den robusta bänkskivan är otroligt praktisk och kräver minimalt med underhåll. Daglig rengöring med en väl urvriden trasa är ofta tillräckligt. Den kan repareras och poleras upp på nytt vid behov.

PRIS

Corian® är ett exklusivt material och ligger i den övre prisklassen.

Få inspiration till ditt val av bänkskiva

I katalogen ”Fronter och tillbehör” har vi sammanställt vårt standardsortiment, så att du kan se vilka bänkskivor du kan välja mellan.

Se katalog

Få hjälp med att välja rätt bänkskiva

Du kan få överblick över alla våra bänkskivor och alla alternativ i din närmaste HTH-butik. Här kan våra duktiga kökskonsulenter hjälpa dig med att välja rätt bänkskiva utifrån dina önskemål och behov.

Hitta din HTH-butik