Välj rätt bänkskiva

När du ska välja den rätta bänkskivan till ditt nya kök finns det flera saker att ta hänsyn till.

Midnattsblå | HTH

En bänkskiva på 30 mm i Antik Ek kan få en svävande look med vår unika VH-7-greppskena.

Harmony Dark | HTH

Med CoreStone kan du få en 10 mm vit bänkskiva och skapa en elegant kontrast till ett VH-7-kök av modellen Harmony Dark.

Bänkskivan är det viktigaste

Det viktigaste i ditt kök är bänkskivan. Det är inte bara den dyraste delen av ett nytt kök, men det är också där du sannolikt tillbringar mest tid.

Är du osäker på vilken bänkskiva som matchar dina behov och önskemål? Läs vår guide för bänkskivor och få tips om vad du behöver tänka på innan du bestämmer dig.

Midnattsblå | HTH Lackfärger

Expertens tips

Har du barn som deltar i matlagningen är det en god idé att välja en bänkskiva med en strukturerad yta. Då blir feta fingeravtryck och eventuella repor mindre synliga.

Midnattsblå | HTH Lackfärger

Känn efter

Känn på bänkskivan innan du bestämmer dig! Det kanske låter banalt, men när du rör vid bänkskivan får du en uppfattning om hur den låter när du ställer saker på den.

Midnattsblå | HTH Lackfärger

Prioritera

Alla bänkskivematerial har sina för- och nackdelar. Pris, designalternativ, rengöring och underhåll. Bestäm dig för vad som är viktigt för dig och fatta ditt beslut utifrån det.

GUIDE FÖR BÄNKSKIVOR

Så väljer du rätt bänkskiva 

För att hitta den rätta bänkskivan till ditt kök behöver du först fundera på vilka förväntningar du har på din nya köksbänk.

Börja med att svara på följande tre frågor:

 

HUR ANVÄNDER DU DITT KÖK?

Det handlar till stor del om hur din familj är sammansatt och vad ni använder köket till i vardagen.

Har du barn som gärna hjälper till i köket? Bakar du mycket, eller använder du matvaror som avger mycket saft eller färg? Kan du tänka dig att ägna tid åt rengöring och regelbundet underhåll?

Alla faktorerna har betydelse för vilken bänkskiva du ska välja.

MagicMoveID | HTH

En bänkskiva i massivt trä
ger köket värme och glöd.
Underhåller du den
regelbundet får den en
vacker patina och kan
hålla i många år.

Focus | HTH
Focus Faner | HTH

VILKEN STIL ÄR DU UTE EFTER?

Den rätta bänkskivan ger köket en själ och är en stor del av kökets visuella uttryck. Materialet, färgen, strukturen och tjockleken på bänkskivan har stor betydelse för designen, och möjligheterna är många.

Vill du ha ett klassiskt kök med glöd och värme är en bänkskiva i massivt trä ett givet val. Ska bänkskivan signalera minimalism och enkelhet är Corestone något för dig.

Du väljer själv vilken stil du ska satsa på.

 

VAD HAR DU FÖR BUDGET?

Bänkskivans pris kan bli en stor del av den totala köksbudgeten om du väljer ett mycket exklusivt material. Det är inte ovanligt att priset för en bänkskiva i t.ex. granit kostar lika mycket som resten av köket.

Vill du ha en ekonomisk lösning ska du självklart välja en slitstark laminatbänkskiva, som har ett mycket konkurrenskraftigt pris.

Allt handlar om vad du prioriterar.

Kvadrat | HTH

Laminatbänkskivor finns i mängder av olika modeller och utformningar – och priset är dessutom mycket konkurrenskraftigt.

Vilken bänkskiva är bäst?

Vilken bänkskiva som är bäst för dig är helt individuellt. Därför har vi sammanställt de sex vanligaste bänkskivematerialen och beskrivit deras goda egenskaper och begränsningar, så att du kan skapa dig en överblick.

Focus | HTH
Med laminat kan det aldrig bli fel
×

För- och nackdelar med laminatbänkskivor

Info

Med laminat kan det aldrig bli fel när du ska hitta din nya bänkskiva. Moderna laminatbänkskivor är både robusta och enkla att rengöra.

 

FÄRGALTERNATIV

Laminatbänkskivor finns i många färger och mönster, så att du kan få precis den look på bänkskivan du vill ha.

 

SLITSTYRKA

När du väljer en laminatbänkskiva till ditt nya kök får du en slitstark köksbänk som tål vardagens slitage. Var dock uppmärksam på att laminatbänkskivans yta är hård och förstörs av stark värme. Dessutom tål den inga frätande kemikalier som t.ex. klor och syra.

 

RENGÖRING OCH UNDERHÅLL

En bänkskiva i laminat kräver minimalt med underhåll. Daglig rengöring med en hårt urvriden trasa räcker oftast. Mer information finns i vår skötselanvisning.

 

PRIS

Laminat är det ekonomiskt mest attraktiva material du kan hitta när du behöver en bänkskiva till ditt kök.

Corestone | HTH
CoreStone är elegant och enkelt att rengöra
×

Corestone

Corestone | HTH

CoreStone är bänkskivor tillverkade av ett massivt genomfärgat kompositmaterial. Det innebär en helt unik kombination av elegans och hög kvalitet. Det är komfort, design och vackra linjer för varje lösning. Samtidigt kräver bänkskivan minimalt med underhåll.

Med CoreStone kan du alltid vara säker på att du får ett fantastiskt resultat till kök och bad.

 

EGENSKAPER: 

Det särskilda porfria materialet avvisar effektivt fukt, smuts och bakterier - och är dessutom mycket mer beständigt mot värme och kemikalier än andra, liknande material. Det har också hög motståndskraft mot repor och brännmärken. 

Tänk på: CoreStone kan repareras och poleras upp på nytt efter behov.

 

SMIDIGT, ENKELT OCH STILRENT

CoreStone kan monteras med ”optiskt” osynliga fogar, så du kan få helt glatte flader.

CoreStone har helt enkelt utformats så att bänkskivorna kan böjas, skäras och formas nästan helt efter önskemål. Det här gör det enkelt att få en snygg, underlimmad diskho - samtidigt som det blir enkelt att kombinera det med andra material.

Keramikbordplade Trilium | HTH
Keramik kan inte slitas ut
×

KERAMIK KAN INTE SLITAS UT

Tabletop | HTH

Med en bänkskiva i keramik behöver du inte oroa dig för fingeravtryck, repor eller missfärgningar. Bänkskivan tål heta grytor och med den motståndskraftiga ytan är den perfekt för hem där köket används mycket.

Scandinavian Classic | HTH
En bänkskiva i massivt trä ger själ och värme
×

Oljad bänkskiva i massivt trä

Scandinavian Classic | HTH

En bänkskiva i trä är något av det mest klassiska inom köksdesign. 
Om du underhåller bänkskivan får den en vacker patina och håller i många år.

Massivt trä är ett populärt val som bänkskiva. Oljade träskivor är väldigt vackra. Engenomoljad bänkskiva kan motstå vatten.

 

EGENSKAPER: 

Oljan framhäver glöden och årsringarna i träet och gör bänkskivan fuktavvisande. Hack och repor kan slipas bort, varpå bänkskivan behandlas igen.

 

TÄNK PÅ:

Träskivan kräver underhåll och regelbunden inoljning. Den tål inte sulfat och syra. Skivan tål heller inte varma grytor.

Havana | HTH
Rostfritt stål är industriellt och praktiskt
×

Bänkskiva i rostfritt stål

Havana | HTH

Stålbänkskivor har hittills mest använts i stora industrikök, men börjar nu förekomma även i privata kök.

Stålbänkskivor är särskilt praktiska när bänk och diskho sitter ihop, så att man slipper smutssamlande fogar. Stålbänkskivor tål begränsad värme.

 

EGENSKAPER: 

Stålbänkskivan är hygienisk, eftersom den är lätt att rengöra och underhålla. Den är dessutom mycket slitstark.

 

Tänk på: Den här bänkskivan känns kall och den får lätt repor. Eventuella bucklor kan vara svåra att räta ut.

Focus Faner | HTH
Granit tillför en exklusiv look i köket
×

Granitbänkskivor

Focus Faner | HTH

En köksbänkskiva i granit ser elegant ut, men den är också känslig. Och om du har behov av mindre granitbitar eller exempelvis hyllor, är det en bra idé att beställa allt samtidigt. Då kan du vara säker på att struktur och färger stämmer överens.

 

EGENSKAPER:

En bänkskiva i granit tål både vatten och värme, dock inte alltför höga temperaturer. På grund av den glatta ytan är den perfekt att knåda deg på. En granitskiva kan fås i flera olika tjocklekar och i många färgnyanser.

 

TÄNK PÅ:

Granitskivor får lätt kalkfläckar. Kanterna är känsliga för stötar, och den är tung att hantera vid montering. Granit är ett naturmaterial och färgskillnader kan förekomma.

 

Leveranstid: Väljer du en bänkskiva i granit sker leveransen i två steg. När köket är monterat kan man i det fall bänkskivan ska ha en komplicerad kontur välja att först skapa en mall i masonit. Den använder man vid tillsågningen av den riktiga bänkskivan så att den passar perfekt.

I normalfall dröjer det tre till fem veckor från det att mallen görs tills den riktiga bordsskivan är klar från leverantören för slutmontering. I vissa fall kan det dröja längre.

Genomtänkt köksö med horisontella linjer
Corian® ger många designmöjligheter
×

Corian®

Genomtänkt köksö med horisontella linjer

Corian® är en exklusiv, homogen blandprodukt med enastående hållbarhet. 
Den är särskilt lämplig för lösningar där bänkskivan har en avancerad design.

 

EGENSKAPER:

Corian® kan fås i många olika färger och utformningar. Materialet är lätt att underhålla och tål vatten, alla rengöringsmedel och värme, dock inte alltför höga temperaturer.

 

TÄNK PÅ:

Corian® är ett relativt dyrt material. Bänkskivan tål upp till 100 graders värme.

 

Leveranstid: Väljer du en Corian®-bänkskiva sker leveransen i två steg. När köket är monterat kan man i det fall bänkskivan ska ha en komplicerad kontur välja att först skapa en mall i masonit. Den använder man vid tillsågningen av den riktiga bänkskivan så att den passar perfekt.

I normalfall dröjer det  veckor från det att mallen görs tills den riktiga bordsskivan är klar från leverantören för slutmontering. I vissa fall kan det dröja längre.

Bänkskivor | HTH

Få inspiration till ditt val av bänkskiva

I katalogen ”Fronter och tillbehör” har vi sammanställt vårt standardsortiment, så att du kan se vilka bänkskivor du kan välja mellan.

 

Få hjälp med att välja rätt bänkskiva

Du kan få överblick över alla våra bänkskivor och alla alternativ i din närmaste HTH-butik. Här kan våra duktiga kökskonsulenter hjälpa dig med att välja rätt bänkskiva utifrån dina önskemål och behov.

Butikker | HTH GO

Se möjligheterna

Känn på luckorna, upplev bänkskivorna, se vad som passar ihop och få personlig rådgivning i din lokala HTH-butik.

Hitta din närmaste HTH-butik

Boka ett kostnadsfritt rådgivningsmöte | HTH

Boka ett gratis designmöte

Våra kökskonsulenter hjälper dig gärna att hitta det rätta köket, som uppfyller dina önskemål och passar din budget.

Ja tack, jag vill gärna boka ett möte