STANDARDMÅTT FÖR KÖKSSKÅP

Dina köksskåp ska ha helt rätt mått – det är ju dem som är själva grunden till köket. För att göra det enklare för dig har vi gjort en översikt över våra standardmått på köksskåp och våra bästa råd om hur man kan inreda skåpen i köket.

MÅTT PÅ KÖKSSKÅP

När du ska hitta rätt köksskåp är det bra att veta vilka mått du kan välja mellan. För att du ska få en bra översikt har vi delat upp köksskåpen i olika kategorier:

Hög- och underskåp: Standarddjup: 56,5 cm
Över- och toppskåp: Standarddjup: 33 cm

Föreställ dig att skåpen är byggklossar som kan kombineras på alla möjliga sätt. Det ger dig möjligheten att skapa precis den lösning som krävs för just dina behov.

Få vägledning om köksskåp

HÖG- OCH UNDERSKÅP

Underskåpet finns i en standardhöjd medan högskåpen finns i hela tre olika standardhöjder:

T-högskåp höjd: 124,8 cm
H-högskåp höjd: 195,2 cm
J-högskåp höjd: 211,2 cm
A-underskåp höjd: 70,4 cm

Om du väljer under- eller högskåp, glöm inte att det måste läggas till en standardsockel på 16,6 cm för att få det slutliga måttet.

Standarddjupet på underskåp är 56,5 cm, vilket innebär att en bänkskiva som är 60 cm djup passar perfekt till HTH:s underskåp.

Se guiden för bänkskivor

ÖVER- OCH TOPPSKÅP

Om du väljer topp- eller överskåp kan du utnyttja höjden i rummet. Du väljer själv hur du ska kombinera dina skåp. Vi har fyra standardstorlekar:

F-överskåp höjd: 86,4 cm
D-överskåp höjd: 70,4 cm
C-överskåp höjd: 57,6 cm
R-toppskåp höjd: 35,2 cm


Topp- och överskåp är inte lika djupa som hög- och underskåp, vilket gör att de skapar mer luft när de kommer upp på väggen. Ett över- eller toppskåp har ett djup på 33 cm, så det har fortfarande gott om förvaringsplats.

När ditt kök ska monteras rekommenderar vi att det är minst 52 cm mellan bänkskivan och undersidan av överskåpen.

FÅ SKÅPEN SKRÄDDARSYDDA TILL DITT KÖK

Alla kök är olika, och du har kanske speciella önskemål om måtten på skåpen. Du kanske ska använda ett köksskåp i ett hörn med speciella mått.

Om HTH:s standardmått inte passar just ditt kök, kan du få skräddarsydda skåp efter just dina mått.

Allt kan lösas, men tänk på att skräddarsydda skåp är en dyrare lösning än att välja skåp med standardmått.

Vad kostar ett kök?

BOKA ETT MÖTE MED VÅRA KÖKSEXPERTERNär du bygger ett nytt kök är det många saker som ska övervägas och väljas, och vi gör gärna processen lite enklare för dig.

Boka ett gratis designmöte och få hjälp av våra inredningsexperter att välja rätt köksskåp till ditt nya kök – det är helt gratis och du förpliktigar inte dig till någonting.

Boka ett gratis designmöte

SÅ INREDER DU DINA KÖKSSKÅP

När du har hittat rätt mått till dina köksskåp och du känner att du har koll på luckorna, är det dags att börja tänka på skåpinredningen.

HTH har ett stort utbud av inredningar, som hyllor och lådor, avfallssystem, utdrag och karuseller samt plats för inbyggnad av ugn och mikrovågsugn.

De olika lösningarna kan kombineras helt efter smak, och det är även möjligt att köpa till lösa delar till skåpinredningen.

Få tips på köksinredning

FÅ PRISET PÅ DITT NYA KÖK

Priset på ett köksskåp beror på storlek, inredning och vilken lucka du vill ha på skåpet. 

Kom förbi din närmaste HTH-butik och se de olika skåpen och måtten i verkligheten. Här kan vi dessutom hjälpa dig skapa och räkna ut priset på ditt nya kök.