KÖKSRENOVERING PÅ FJÄRDE VÅNINGEN

När Susanne och Peter tog över den förfallna sekelskiftesvåningen på 4:e våningen var de överens om att vara den egna stilen trogen och inte ta hänsyn till vad som är säljbart. Det har resulterat i ett unikt kök med respekt för lägenhetens historia, familjens färgglädje och vardagslivet med två små barn.


PÅ BESÖK I ÅRHUS C

Här bor Susanne och Peter med deras två barn, Wilma och Georg. Lägenheten är på 130 m2 och blev totalrenoverad under 2020.

@ved.lejlighed | HTH

@ved.lejlighed

Bakom Instagramprofilen @ ved.legenhet står Susanne som är 32 år och textförfattare.

I mars 2020 tog hon och hennes man Peter över en gammal sekelskiftesvåning på fjärde våningen som minst sagt behövde lite omvårdnad.

På @ved.lejlighed har Susanne dokumenterat renoveringsprocessen och alla de färgrika lösningar som det kreativa paret har valt.

@ved.lejlighed | HTH


”Många kanske tänker att deras hem ska vara säljbart när de renoverar och gör därför lite mer neutrala val. Men vi är inte på väg härifrån.”

- Susanne

TVÅ RUM BLEV ETT

Köket i Susanne och Peters våning var från början mycket litet. För att skapa utrymme valde de därför att slå ihop det ursprungliga köket med ett angränsande barnrum.

”Det var viktigt för oss att få gott om golvyta”, säger Susanne och fortsätter: ”Matlagning tar mycket plats i våra liv och det måste finnas utrymme för att umgås kring matlagning i vårt kök.”

När köksramarna var på plats började arbetet med att skapa optimalt med förvaringsutrymme. Peter säger: ”Vi har bara det utrymme vi har, så vi har funderat mycket på hur vi skulle få ut mesta möjliga förvaringsutrymme ur det”.

En av lösningarna var ett fristående kylskåp snarare än ett integrerat, eftersom de inte ville gå miste om kylutrymme. Paret har dessutom valt högskåp som går hela vägen upp till taket och ett apoteksskåp som ger perfekt överblick.

KÖKSDRÖM MED EN BUDGET

Susanne och Peter började köksprocessen hos en återförsäljare av kök i snickarstil men då renoveringen av lägenheten bjöd på överraskningar, beslutade de sig för att tänka om.

Susanne säger: ”Vi insåg att vi inte ville spendera så mycket pengar på ett kök. Det fanns andra projekt i renoveringsprocessen som var minst lika viktiga”.

Detta ledde paret till HTH där de ursprungligen föll för Shape-konceptet. Valet föll dock till slut på modellen Base Blue och paret kunde få sin köksdröm att gå i uppfyllelse för ca 65 000 kr.

Se vad som påverkar priset på köket

GÖR SOM SUSANNE OCH PETER

Susanne och Peter fick sitt kök ritat
efter att ha diskuterat önskemål, behov och budget
med en av våra köksexperter.

Det kan du också få. Boka ett gratis designmöte
och kom ett steg närmare drömmen.

Base Blue | @ved.lejlighed | HTH
Base Blue | @ved.lejlighed | HTH Base Blue | @ved.lejlighed | HTH

LUCKOR SOM TÅL LITE STRYK

När de skulle välja köksluckor kom paret överens om att de ville ha en matt yta som var skön att ta på och som skulle ge köket ett lugnt uttryck.

De valde Base Blue som är belagd med Fenix Laminat. Det är ett otroligt slitstarkt högtryckslaminat som inte kräver mer underhåll än att torka av med en fuktad trasa.

Susanne säger: ”Vi har inte upplevt några repor eller envisa flottiga fingeravtryck på våra köksluckor. Och detta trots att både en sparkcykel eller en dockvagn ibland kan köra in i dem. Det är skönt för en barnfamilj. Att luckorna kan tåla lite stryk.”

Upplev Base Fenix Laminat


”Mässing kan gärna få lite patina. Det är en del av estetiken.”

- Susanne

UNDERHÅLLSFRI BÄNKSKIVA

När Susanne och Peter valde sin vita bänkskiva i CoreStone ville de ha en bänkskiva som var skön att ta på och som var lätt att underhålla.

CoreStone är tillverkad av komposit som är mycket slitstarkt. En av fördelarna med CoreStone är att eventuella repor kan repareras och du kan få bänkskivan att se som ny ut genom att polera den.

”Bänkskivan kräver bara en fuktad trasa i vardagen och sedan kan den slipas och repareras efter några år, när barnen har blivit större. Vi skulle inte klara av att underhålla en bänkskiva i trä. Det har vi försökt, men det funkar helt enkelt inte”, säger Susanne.

Få en bänkskiva i CoreStone

”Köket ska ha samma gnista och charm som resten av lägenheten”.

- Susanne

DEN OSYNLIGA KÖKSFLÄKTEN

Susanne och Peter bestämde sig snabbt för att det inte skulle finnas några överskåp i deras kök och de var heller inte intresserade av en stor väggmonterad köksfläkt.

”Vi läste på om integrerade köksfläktar och insåg att det skulle tillgodose våra behov”, säger Susanne och fortsätter: ”Den är enkel att göra ren. Det sitter ett filter i den som bara kan sköljas. Och kokar grytorna över rinner vattnet bara ut i en behållare som enkelt kan tömmas.”

Se vår fläktguide

SUSANNE OCH PETERS BÄSTA RENOVERINGSTIPS

> Fråga andra om deras erfarenheter. Vad är de mest nöjda med i sitt kök? Det ger dig bra idéer till ditt eget projekt.

> Fundera över vilken funktion köket ska ha i din vardag och låt det vara utgångspunkten när du inreder.

> Det praktiska är viktigt. Var står du när diskmaskinen ska tömmas och var ska sakerna ställas in? Kan du komma förbi öppna luckor? Var vill du förvara dina höga glas och finns det plats för alla grytor i lådan de hör hemma i?

> Använd material eller färger för att skapa sammanhang. Vi har valt mässing som ett genomgående material och har lagt ner tid på att hitta mässingsdetaljer som knyter ihop inredningen.