NÄR ÄR EN KÖKSÖ EN BRA IDÉ?

Det korta svaret är ”nästan alltid”. Vi ger dig de bästa inredningstipsen för köksön och visar dig när ett kök med köksö är en mindre bra idé.

HTH

Köksexpert Sofie Larsen

”EN KÖKSÖ KAN MÅNGA SAKER”

Inreder du ditt kök med en köksö får du möjlighet till god förvaringsplats och massor av bänkyta. Väljer du en köksö med sittplats får du en trivsam samlingsplats både under och efter matlagningen. Men kom ihåg att köksön kräver plats. Det ska vara minst 110 cm fri yta runt om hela ön.

HTH

Fördelar med köksön

Köket är hemmets hjärta. Det är platsen där du samlas med familj och vänner kring matlagning och måltider. Det är här dina barn gör sina läxor medan du lagar mat. Det är här som dagens händelser diskuteras över ett glas vin. Och det är här som disken tas om hand under skönsång som avslutning på en bra dag.

När köket ska inredas har allt fler önskemålet om att få en köksö. Det finns många goda skäl till det.

Köksön är den perfekta samlingspunkten för familjen, och den är perfekt för att skapa ett öppet kök där det finns en bra länk mellan kök och matplats. Behöver du extra förvaringsplats och sittplatser är en köksö den perfekta lösningen.

Ska din köksö fungera för matlagning?

För att hitta den rätta lösningen till ditt kök är det viktigt att du bestämmer dig för vilken funktion ön ska ha.

Ska den användas för socialt umgänge, där barnen kan göra läxorna eller gästerna dricka ett glas vin, medan du står vid kastrullerna? Då är det optimalt att inreda din köksö med spis eller diskho.

Väljer du en köksö med diskho är det perfekt att placera diskmaskinen nära intill – så att du kan ta hand om disken i samma rörelse. Kom också ihåg att en köksö med spis eller diskho kräver gott om bänkyta där du kan ställa ifrån dig varma kastruller och ha plats för de sköljda grönsakerna. 

Har du plats för en köksö?

För att få optimal nytta av din köksö behöver du ha tillräckligt med plats i ditt kök. Vi rekommenderar som minimum 110 cm fri yta runt om hela köksön. Det här garanterar att du får tillräckligt med rörelsefrihet för att arbeta i köket.

Är ditt kök inte stort nog för en köksö finns det fortfarande möjlighet att få en halvö, som påminner mycket om en köksö men kräver mindre plats.

Formen på ditt kök har betydelse

Drömmer du om ett nytt kök med köksö finns det några saker du bör vara uppmärksam på.

Ett stort U-format kök, et vinkelkök och ett ensidigt kök är perfekta att inreda med en köksö. Det U-formade köket behöver dock ha en viss storlek för att kunna rymma ön, eftersom du annars riskerar att stänga av för stor del av köket. 

Tänk också på om din köksö ska vara stationär eller om du vill ha en flyttbar version. Monterar du hjul under köksön får du flexibel bänkyta och förvaringsplats som kan skjutas undan vid behov.

Få fler tips och idéer för din köksinredning med eller utan köksö.

Otaliga ö-möjligheter

Köksön finns i flera former. Den klassiska, rektangulära köksön, den vinkelformade köksön, köksön med flera nivåer eller det tvåsidiga köket, där den ena sidan är en ö eller en halvö.

Besök din HTH-butik
HTH
Nordic Spirit Harmony Dark | HTH

Behöver du mer inspiration?

Det finns många möjligheter i HTH:s köksvärld när du vill inreda med en köksö. Boka ett kostnadsfritt designmöte utan förpliktelser hos HTH och få idéer och hjälp med att skapa ditt drömkök.

Du kan boka ett möte enkelt online här